03 veljače 2012

Ministrica vanjskih i srpskih poslova

Ne treba biti politički ekspert, niti odličan poznavatelj diplomacije, da bi shvatio što je značio službeni posjet nove hrvatske ministrice vanjskih poslova Beogradu i to na početku mandata. Prvi posjet, pa ravno k susjedu s kojim još zadugo neće biti zatvorena knjiga neprijateljstava, zločina i posezanja za (hrvatskim) teritorijem. Pokazana je srdačnost, te nediplomatska otvorenost, a zapravo iza svega stoji protežiranje jedne propale politike od koje je hrvatski narod plebiscitarno pobjegao glavom bez obzira, plativši tu svoju odluku vrlo visokom cijenom. Više od poruke koju je Vesna Pusić poslala ovim posjetom zaboljeo je interview za beogradsku medijsku kuću B-92. Čitav sat je ministrica odgovarala na izravna pitanja u svezi tužbe i protutužbe za genocid, povratku izbjeglih Srba u Hrvatsku, te o još nekim pitanjima od značaja za Srbe i Srbiju. Niti jednom riječi, dakle ponovno: NITI JEDNOM RIJEČI ministrica nije spomenula hrvatsku manjinu u Srbiji koja živi u totalnoj ignoranciji od strane srpskih vlasti, a to je za ministricu vanjskih poslova nedopustivo. Znao sam da će doći taj trenutak, da će nova šefica diplomacije zakoračiti na srpsko tlo, ali da će nas i ona poniziti u ovakvoj mjeri - nisam. I zbog toga me je na samom početku mandata jako razočarala.
Na drugoj strani, srpski mediji dali su priliku da o njezinom posjetu i nastupu koju riječ izrekne i Savo Štrbac, nekadašnji visoki fukcionar u okupiranom dijelu Hrvatske, ali ne i neki od hrvatskih političara, poput Kuntića ili Bačića. Dakle, nova hrvatska vlast baštini sve ono loše iz prijašnje, a to znade jako zaboljeti sve Hrvate koji ne žive u RH, ali na svom povijesnom prostoru.

Drugi najvažniji hrvatski dužnosnik, predsjednik Josipović, dogovara na Jahorini s Tadićem kako će se zločinci goniti do istrebljenja. Smiješak na Tadićevu licu sve je govorio. Srbi su napokon amnestirani od krivnje za agresiju i okupaciju Hrvatske, te na taj način započeli proces sveopće relativizacije povijesnih događaja u XX. stoljeću. Hrvatska još nije skinula gaće, ali ni taj dan nije daleko.

1 komentar:

FORUM - SVE JE POLITIKA kaže...

"Hrvatska još nije skinula gaće, ali ni taj dan nije daleko."

Za Srbiju mozda i nije, ali za EU je ucinila to vec odavno, neovisno o kojoj se vlasti radilo.