21 siječnja 2012

Guske, magla,... već viđeno!

subota, 21.1.2012. 20 sati
Gledam na srpskoj državnoj televiziji kako hrvatski policajci tuku prosvjednike protiv ulaska u EU. Na hrvatskim forumima ne mogu pronaći petoro mladih Hrvata koji hrle k EU, dok državni mediji iznose najnovija istraživanja o 60 postotnoj potpori. Budući živim u "dijaspori", u bivšoj jugoslavenskoj republici Srbiji, pratim i njihove medije. Sama sprdnja s Hrvatima, s Hrvatskom i EU. Idem pogledat kako naši danas stoje u rukometu.

subota, 21.1.2012. 22 sata
Pogledao dokumentarac "Društvo tišine". Potpuno sam svjestan kako je moje stajalište o EU ispravno. Jedno je biti članom europske obitelji, europske zajednice, a posve drugo članom organizacije poput današnje EU. Razmišljam hoću li uopće sutra prošetati do hrvatskog veleposlanstva i sudjelovati na referendumu. Ako ne odem, bit će mi žao što nisam svojim glasom pokušao spasiti moju Domovinu. Ako odem - imat ću osjećaj kako sam ju prodao. Teška noć.

Subota, 21.1.2012. 23 sata
Dopisnica PTC-a iz Zagreba zadovoljno izvješćuje kako su Hrvati konfrontirani glede referenduma, a najčešće se spominje izreka: ovo vam je kao da vas pozovu na tulum u pet sati ujutro. Sprdnja na srpskim medijima ne prestaje, ali ta je sprdnja prožeta zavišću od koje su mnogi u Srbiji pozeleneli. U posljednjim vijestima PTC pokazuje buduću granicu kod Iloka i pita se: hoće li ovo biti iduće godine granica s EU?

Nedjelja, 22.1.2012. 14 sati
S velikim nestrpljenjem Srbija iščekuje rezultate hrvatskog referenduma. I pokraj evidentne namjere da se srpske integracije vežu uz Rusiju, velika je doza zavisti zbog vrlo mogućeg i posve izvjesnog članstva Hrvatske u EU. Budući da se naredno "primanje" predviđa za Crnu Goru tek negdje 2020. godine, Srbija bi dugo, dugo gledala na Bajakovu na stijeg sa žutim zvjezdicama, od kojih je jedna hrvatska. Ako do tada uopće i bude EU u ovakvome izdanju. Ovih se dana u Beogradu ponovno čuju ratni bubnjevi, a razlog je pronađen u navodnom pokušaju atentata na državni i crkveni vrh, te komentare istoga od strane jednog pisca iz Crne Gore. Našlo se mjesta za pljuvati i po Angelini Jolie, jer se u njezinom filmu "Zemlja krvi i meda" Srbi ne prikazuju u duhu Memoranduma. A samo prošle godine u Srbiji je zatvoreno više od 60 tisuća malih obrtničkih radnji i poduzeća. Vjerojatno je to zasluga Angeline i Nikolaidisa. Odoh do Fruške Gore obić vinograd, obrezati jedan čokot loze i nešto okrenuti na žaru. Isuse Bože, zar ste zaboravili na Vincekovo?

Nedjelja, 22.1.2012. 15 sati
Izlaznost je vrlo mala, tek nešto preko 10%. Moji Srijemci i Slavonci ni toliko: u Vukovaru tek oko 7%. Još nekoliko sati i znat ćemo kako su ljevaci uspjeli namjestiti referendum, ili će proeuropski građani Hrvatske masovno pojuriti na glasačka mjesta tek nakon ručka i poslijepodnevnog odmora. Pronašao sam i vijest da se predviđa raspad BiH, ali i da Rusi traže prekid rada Haaškoga tribunala, jer je odveć antisrpski intoniran.

1 komentar:

FORUM - SVE JE POLITIKA kaže...

Ni na nasem forumu nema takvih koji zele u EU, pa cak niti oni koji vec tamo studiraju i zive nisu za ulazak Hrvatske u tu asocijaciju.