09 svibnja 2010

U Moskvi bez četnika

Dan Europe, Dan pobjede ili Dan pobjede nad fašizmom samo su sinonimi za praznik koji se obilježava 9. svibnja. Ove je godine Moskva sličila na onu "crvenu" do 90-te godine, ako je suditi po televizijskoj slici: tisuće besprijekorno navježbanih vojnika, demonstracije vojne tehnike, zrakoplovi. Ipak, ogromna je razlika između ove Rusije i bivšega SSSR-a, a ona je najvidljivija po tome što su Crvenim trgom marširali i vojnici pod stijegovima SAD, Velike Britanije i ostalih pobjedničkih vojski, a među posjetiteljima je bilo predstavnika poraženih naroda poput Nijemaca ili Japanaca. Time je Rusija poslala izravnu političku poruku cijelome svijetu, koju ne znaju pročitati samo politički diletanti, a njih izgleda nema baš mnogo.
U srpskim je medijima zamjetno čuđenje što među pozvanim vojskama nije bilo i srpske vojske. Navodno su zaslužili promarširati Crvenim trgom. Naravno, u paradi su sudjelovali saveznici, dakle nasljednici onih naroda i vojski koji su, skupa s Rusima, ratovali protiv fašističkih sila. Rusi su zasigurno dobro obavješteni, te znaju da su u Srbiji izjednačeni u pravima i zaslugama četnički i partizanski pokreti, što se nikako ne podudara s povijesnim činjenicama kojih su Rusi svjesni. Znaju Rusi s kim su oslobađali Beograd i tko im je poslužio kao topovsko meso na Srijemskoj fronti na samom kraju rata, a to svakako nisu bili četnici. I tako, državu Srbiju, četnike i partizane, predstavljao je Boris Tadić, ugodno promatravši s tribina kako se dolje šepure Ukrajinci, Poljaci, Kazahstanci,... pobjednici u ratu!

Pa, sad, tko razumije...

3 komentara:

Anonimno kaže...

U hrvatskim medijima nije bilo tog čuđenja jer im nikad nije ni palo na pamet da se mogu šepuriti sa Ukrajincima, Poljacima, Kazahstancima.... pobjednicima u ratu.
"Pa, sad, tko razumije..."

Ipak se šepure u Avganistanu.

Anonimno kaže...

Da nije bilo Nemačke, Hrvatske, Italije, Japana, ... ne bi bilo potrebe za obeležavanjem Dana pobede.
Pa, sad, tko razumije...

Anonimno kaže...

Srpsko "čuđenje" samo govori o srpskoj bezgraničnoj mitomaniji i cinizmu...