14 svibnja 2010

Tko će me zastupati?

Zakuhava se!
Sve je bliži 6.lipnja, pa tako rastu i tenzije oko hrvatske elektorske skupštine. Bio sam posve siguran da će ova farsa proći bez vatre, budući su dežurni piromani unaprijed pripremili potpalu i boce za gašenje. U velegradu, srpskoj prijestolnici, nitko vam ne može potvrditi da će se uskoro dogoditi vrlo važni izbori za manjinska vijeća u Srbiji. Mediji šute, čekaju posljednji trenutak da nam to priopće, a i Hrvatima je svejedno. Oni nemaju izravne izbore nego nekakav surogat, "elektorsku skupštinu", što predstavlja niži demokratski stupanj. I pokraj ovakve kvalifikacije, onima koji su "profesionalno" zainteresirani za ishod skupštine, nije svejedno što će država Srbija poduzimati do D-daya, jer će njihov status izravno ovisiti o rezultatima "izbora". Status, to znači materijalna opskrba. Lova!! Interes zajednice nije u prvom (niti u bilo kojem) planu.

Vladajuća garnitura ima sve poluge moći u svojim rukama, pa ih obilato koristi. Izgleda da su poluge slabašne, pa se traže dodatni izvori energije. No, nije CroSirmium medij snage HINE, te nije primjereno očekivati da privatni blog bude moćno sredstvo promidžbe, a pogotovu ne treba očekivati objavljivanje službenih priopćenja. Ipak, ne mogu biti po strani, budući živim u Srijemu i ne može mi biti svejedno tko će donositi ključne političke odluke i u moje ime. Kako ću to doznati? Nema načina. Službene stranice DSHV-a i HNV-a skoro su neupotrebljive, a u srpskim medijima nema niti jednoga retka. Nitko me nije upitao komu bih dao "glas" (potpis) da me zastupa kod srpskih vlasti!! Ako je tako u Zemunu (Beogradu) u kom živi nekoliko desetaka tisuća Hrvata, mogu misliti kako je u ostatku Srijema.

U pravu su svi koji se pitaju tko su elektori koji će odlučiti o sastavu HNV-a za naredne četiri godine. Mi u Zemunu, primjerice, ne znamo tko će zastupati naša prava, a elektorska skupština je sve bliže. Nisam ravnodušan i hoću točnu informaciju: tko će zastupati srijemske Hrvate, imenom prezimenom i dosadašnjim angažiranjem, programom,... Ako će to biti netko iz pučističkoga KGB-klana, onoga koji skrbi samo o poslušnicima, ne dam im svoj potpis dokle god ne odstupe s pozicija na koje su nasilno zasjeli i sa kojih su napravili veliku štetu hrvatskoj zajednici u Srbiji.




1 komentar:

Unknown kaže...

Na žalost od našeg potpisa više ništa ne ovisi. Svakako će nas zastupati netko, a kako?! Ponekad pomislim da od ovoga gore biti ne može. Vidjet ćemo, možda i nisam u pravu. ALi, bura se diže. Pogledajte sajt Radio Subotice na hrvatskom. Sada se bune DSHV-ovci. Netko drugi, a ne oni ima isto toliko elektora. Najglasniji u pobuni su oni koji nisu učinili ništa na formiranju biračkog popisa. Kuntić je mislio da će netko teren prepustiti njemu i samo njemu. Plašio se izravnih i demokratskih izbora jer je što ...? Imao nečiju riječ?! Ta vremena su prošla. No interesantno je čitati kako o moralu (na pomenutom sajtu) priča čovjek koji na mjestu odakle skuplja lovu u ime hrvatske zajednice sjedi bez potpore i ovog, kakvog takvog vijeća.
Jedno se ipak ne mogu složiti. Sajt Dshv-a neupotrebljiv?! VIšekratno uporabljiv. Prvo kao športsko-gastronomski, a onda i gramatički. Priča li predsjednik stranke srpski ili hrvatski ili je propustio sat u školi pa misli da je nekadašnji hrvatsko-srpski miks ova dva jezika. Zanimljivo za čitanje, a mogli bi poslužiti i kao primjer u nastavi.