06 svibnja 2010

Je li tko spomenuo Hrtkovce?

Tko nije čuo za Hrtkovce, simbol političkog iživljavanja nad jednim mjestom i ljudima koji su u njemu živjeli? Nakon skoro dva desetljeća, većinsko je mišljenje u Srbiji da su Hrvati iz Srijema (s Hrtkovcima kao paradigmom) iz materijalnih razloga napustili svoj zavičaj, za razliku od Srba iz Hrvatske koji su protjerani iz političkih i šovinističkih. Nije se puno hrvatska politika trudila rasvijetliti srijemsku priču, osim o obljetnicama ili nekakvim zavičajnim proslavama nesretnih Srijemaca u Hrvatskoj. Srpske političke partije, sudionici događanja, natječu se u pripisivanju zasluga za "čišćenje" Srijema od Hrvata, uz objašnjenje da se radilo o državnim neprijateljima i nelojalnim građanima, kao da su isti ti Hrvati sjekli šume pokraj srijemskih cesta, glasovali za pripajanje Srijema Hrvatskoj, ili organizirali druge nedopuštene radnje s ciljem rušenja države. Današnje partije na vlasti pokušavaju sve prepustiti zaboravu. Zašto ne, kad se i sami Hrvati nerado sjećaju tih događaja? Naravno, svi znaju što se dogodilo, samo se to rijetkima otkine s usana ili s tipkovnice.

Kako god, nema u Srijemu više mjesta s većinskim hrvatskim življem, a mnogi su pronašli svoje Kule poput Hrtkovčana. Oni koji su još uvijek ovdje, nezgodni su svjedoci, budući su sve vidjeli i čuli, a danas moraju šutjeti poučeni gorkim iskustvom još iz Titova doba. Spominjem samo Hrtkovce kako ne bih morao nabrajati imena mjesta koja su prošla i gore od Hrtkovaca, budući svako spominjanje otvara stare rane i čini bol nepodnošljivim, poput onoga kad sam prvi puta prošao pokraj skromnoga zvonika u Kuli (Hrvatska) i upoznao novo boravište hrtkovačkih Hrvata. Hrvatska politička elita ne želi njegovati uspomenu na srijemsko stradanje (vjerojatno ima ozbiljne političke razloge), nego na pojedine datume ispali priopćenje koje ne pročitaju ni svi hrvatski dužnosnici, a kamoli tolike tisuće Hrvata na tom prostoru. No, ako mogu pridonijeti da glas jednog dijela političke elite u Subotici (koju, kako znate, žestoko kritiziram zbog neučinkovite i često pogrešne politike), objavit ću njihovo prigodno priopćenje, premda se ono može pročitati na službenim stranicama te partije.

U četvrtak 6.svibnja navršava se 18. godina otkako je u srijemskom selu Hrtkovci odrzan miting na kojem je medju ostalim bio prisutan i lider Srpske radikale stranke Vojislav Šešelj, a na tom skupu su pročitana imena 17 mještana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprijećeno da se moraju iseliti, a 20 obitelji hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova.
Taj događaj se uzima kao početak progona nesrpskog stanovništva i ostalih neistomišljenika iz Srijema,a poznato je kako su upravo srijemski Hrvati bili pod najzešćim udarom. Deseci tisuća nedužnih stanovnika, lojalnih građana ove zemlje koji nisu imali nikakve druge krivice osim nacionalne pripadnosti, morali su se iseliti zbog ubojstava, incidenata, prijetnji i opće nesigurnosti.
Od ovakvog udara se ovdašnja hrvatska zajednica vrlo teško može oporaviti. Ističemo kako su vojvođanski Hrvati nedužna žrtva besmislene agresije i rata, i da sami nikada nisu dali povoda da ih se tako surovo kazni. Za protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Hrtkovaca ni poslije 18 godina niko nije odgovarao u R. Srbiji dok Haški tribunal sudi Vojislavu Šešelju između ostalog i za protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Predsjedništvo DSHV
Lijepo je i politički korektno iz ureda u Subotici napisati ovakvo priopćenje, ali ljudi su stradali. Neki su i ubijeni. Hrvatski politički prvaci iz Subotice mogli su se barem izboriti da se ovaj događaj nazove pravim imenom, a nikako "protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine", budući su sustavno protjerivani isključivo Hrvati! Nikada nećete čuti Pupovca kako izdaje priopćenje o stradanju "nehrvatskog" stanovništva u Hrvatskoj. Najmanje što se moglo jest komemoracija u spomen žrtava, što bi bio nemjerljiv doprinos čuvanju uspomene na srijemske Hrvate, ma gdje oni danas bili. Tko još čita priopćenja političkih partija?

1 komentar:

Para(ne)normalan! kaže...

Možda će te ovo zanimati:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5541512,00.html?maca=kro-rss-cro-all-1479-rdf

Zbog nesposobnosti naše vlasti ovo smeće nas se doslovno ruga:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5541393,00.html?maca=kro-rss-cro-all-1479-rdf