27 rujna 2009

Prokletstvo turske kaldrme

Prekrasna rana jesen u Srijemu! Cijeli rujan protekao je u suncu okupanim vinogradima i voćnjacima, šuma pokraj Dunava počela je rumenjeti,...

Započeo sam ovaj post pravim kičerajskim opisom srijemskoga krajolika, poput onih anziskarti na kojima se dvoje ljube držeći za ruke, a negdje iznad nosa zalazi sunce i sve je obojeno rumenilom. Povod za post ovakvoga naslova jest mučna situacija u Srbiji, koja mora zabrinuti svakog civiliziranog čovjeka. Fašizam odavna maršira beogradskim ulicama, ali sada je, čini se, ušao u povijesno poznatu brutalnu fazu, već viđenu tijekom 90-ih godina.

Srpski tisak otkriva detalje za koje smo doznavali iz „dobro obavještenih krugova“, a sada ih se javno podastire pred čitatelje. Nekoliko „udruga“ zagovara fašizam i to ne krije od svoga osnutka, a država mirno promatra kako se po zlu poznata politika sve više otima kontroli. Evo izvatka iz programskih načela jedne od tih udruga, a slično se može naći i kod drugih (tekst prenosim u cijelosti, bez intervencija na pravopisu i gramatici).


Ustaše!

Vaša patološka mržnja prema svemu što je Srbsko i Pravoslavno jeste otrovni plod vaše državotvorne nesposobnosti i kulturne jalovosti. Svesni svoje duhovne bede i ništavila, vi ste od nas Srba pokrali sve ono što nemate, počev od jezika i istorije, pa do genija poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle. Pritom ste, samo u XX veku, pobili, prognali ili pohrvatili gotovo dva miliona Srba. Srbi vam nikada neće, i ne smeju, zaboraviti ni oprostiti vaša paklena zverstva nad stotinama hiljada jasenovačkih, jadovinskih, glinskih, prebilovačkih, medačkih i ostalih srbskih mučenika. Pravedno ćemo, uz Božiju pomoć, osvetiti „Bljesak“ i „Oluju“ i osloboditi sve zemlje Srbskog Otačastva koje ste uz podršku belosvetskih zlikovaca privremeno oteli i oskrnavili.


Priznat ćete koliko meni, srpskom poreznom obvezniku, može biti neugodno kad ovakve udruge mogu javno djelovati. Dakle, na ovakve programske ciljeve nije do sada imao potrebe reagirati nitko: ni tužiteljstvo, ni MUP, ni BIA, pače ni svi oni koji su definirani kao srpski neprijatelji kojima se prijeti. Pa zašto su sada te fašističke udruge u velikoj ofenzivi? Odgovor je jednostavan: pod svaku cijenu spriječiti i nagovještaj ulaska u EU! Ako su u Srbiji političke i sigurnosne prilike na razini fašističkih divljanja, ako država ne može garantirati sigurnost svim njezinim građanima i strancima koji ju posjećuju, onda ništa od kandidature za EU. Nije teško pogoditi tko stoji iz vala fašizacije Srbije. To su isti oni koji su jogurtima izbacili vojvođansko vodstvo iz zgrade Banovine u Novome Sadu, te poravnali put Miloševiću i sljedbenicima „memorandumske Srbije“, pojačani novim snagama koje u svom jadnom i ograničenom obrazovanju ne znaju upotrijebiti ni sva slova abecede. A takvih nije malo, ma koliko se službena Srbija trudila uljepšati sliku o sebi. Puštanje zla na slobodu, bacanjem jogurata po prelijepoj zgradi Banovine, najprije su osjetili u Hrvatskoj i BiH, dok su se patriJoti mirno obogatili u srpskom zaleđu i danas ne dopuštaju nikakve promjene, osobito one koje bi uvele pravni poredak i normalnu ekonomiju. I zato fašisti imaju i novaca i političke potpore da rade ovo što rade.

Sad je već posve razvidno da će SPC odigrati najvažniju ulogu u procesu definitivnog ustroja nove Srbije. Naime, ona je bila umiješana u ratna zbivanja, huškala na rat i poticala mladež da se prihvati oružja, a danas pruža svu potporu pripadnicima fašističkih udruga, pače mnoge od njih zapošljava u svojim institucijama, u samoj Patrijaršiji na primjer. Beogradski „Blic“ objavio je kako se priprema posjet ruskoga predsjednika Medvedeva Srbiji, te da mu vodstvo SPC kani napisati što će on reći srpskim dužnosnicima i javnosti. Ta je poruka od iznimne važnosti, čim se vrh SPC toliko podijelio oko toga, da su se počele davati i ostavke na najviša mjesta u Sinodu (vladi). Vođen vlastitim spoznajama, odavna već znam da SPC nije Crkva u onom smislu kako bi to vjernici očekivali, a ni njezino svrstavanje iza (ili ispred) fašističkih udruga ne čudi, ali ozbiljno upozorava. Upozorava manjine u Srbiji da ponovno mogu biti meta terora poput onoga iz 90-ih godina, ali i sve srpske susjede, ponajviše Hrvate.


Je li moguće da se nekom narodu toliko može promijeniti genetski kod, da nikako ne može izići iz začaranog kruga otpora svemu što dolazi sa njegovih zapadnih granica? Zanimljivo je promatrati kako Srbi vole voziti Mercedese, gledati Samsungove televizore, igrati se s najnovijim Nokiama, krstariti hrvatskim Jadranom, a istodobno prezirati (pače i mrziti) narode koji su „vlasnici“ tih ljepota i ne prihvaćati opće vrijednosti na kojima ta ista zapadna civilizacija gradi svoje odnose iznutra i izvana. Je li moguće da je petsto godina turske okupacije donijelo nenadoknadivi civilizacijski zaostatak, zbog koga se samo konačnim napuštanjem tog teritorija koji se danas naziva Srbijom može ući u civilizirani kulturni obrazac? Mnoga su pitanja na koja odgovori postoje, samo ih ljudi teško prihvaćaju: jedni zbog ispranih mozgova, a drugi jer ih uopće ne zanimaju. Jedno je sigurno, barem za mene: dok se u Srbiji ne bude napravila barem jedna normalna asfaltirana cesta i izvadila posljednja turska kaldrma, nema probitka ni za narod, niti za državu. Može zvučati apsurdno, ali Srbima su ponovno potrebni Turci i to da ih nauče (na primjeru Mustafe Kemala Ataturka, tvorca Republike Turske) kako se od feudalne stvara moderna kapitalistička država, zadržavajući sve nacionalne odrednice. Dok se prosvijetljenje ne dogodi, ne preporučam tamnoputim strancima čudnoga govora ili neobičnog ponašanja da hodaju Beogradom. To mogu posvjedočiti Britanac, Francuz, Australac, te najnovije Libijac prebijeni u posljednjih mjesec dana na beogradskim ulicama. Jesu li odmak od EU, dokazivanje nesposobnosti aktualne vlasti da osigura mir u državi i neugodna realnost na Kosovu dovoljni razlozi za nove izbore na kojima bi pobijedili patriJoti, ostaje da se vidi u nastavku prekrasne jeseni, kao na početku ovoga posta. Pomalo kičerajske.


Skoro zaboravih. Ostalo je još 95 dana do ostavke ministra Rasima Ljajića, koju je nagovijestio ukoliko u tom roku ne bude uhićen Ratko Mladić. Dakle, još 95 dana.

3 komentara:

Anonimno kaže...

www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2009,9,27,,177696.jl

Srdačan pozdrav.

Ante kaže...

Jovan Rašković kao psihijatar dao je dijagnozu da su Srbi lud narod, mnogi srpski političari su ga zbog toga htijeli izbaciti iz javnog života jedino su oci SPC shvatili njegovu poruku te ga nagradili ordenom, jer ludom narodu nekad treba i progledat kroz prste tj oprostit ali dokle?
Dveri i Obraz svakako spadaju u fašistički vrh i njihovi duhovni mentori.

Pero Panonski kaže...

Po pisanju pridjeva "srbski", ovo je ekipa iz Obraza, prvoklasni svetosavski manijaci.

Sve me strah kako ce Rasim dati ostavku.