21 travnja 2013

Ode kolijevka, srce i ognjište

Ustanak kozmopolitskog i tolerantnog Beograda

Dok Hrvati očekuju službeni ulazak u zajednicu europskih naroda, u trenutku kad je ta ista zajednica u krizi, Srbi gutaju još jednu gorku pilulu u čijoj su proizvodnji sami sudjelovali. Naime, potpisan je sporazum između dviju države, Srbije i Kosova, koji bliže određuje autonomna prava srpske manjine na Kosovu. Manje više, sve je objavljeno u medijima, tako da se može pročitati o čemu je riječ, ali bit sporazuma je u slijedećem: Srbi u Kosovu imaju povlašteni status u okviru Republike Kosovo, čime se reže i posljednja veza sa Srbijom. Dakle, Srbi su sa velikim zakašnjenjem priznali vojni i politički poraz i doživjeli realni gubitak državnog teritorija. Još izravnije: srpski će policajac nositi kosovsku odoru, primjenjivati kosovske zakone, primati plaću od kosovske vlade, a doma će moći pjevati „Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala“ bez da ga netko zbog toga šikanira.

Dakako, Srbi su frustrirani odavna, pa im je ovaj poraz pao teško da teže ne može biti. Ipak, toliko su siromašni, da u svojoj bijedi ne mogu podići glas protiv odluke Vlade koju čine zastupnici iste one politike koja im je obećavala da će i Zadar biti srpski primorski grad. Ipak, najuporniji sljedbenici te politike najavljuju prosvjed u Beogradu, prijete vodećim srpskim političarima i ne mire se s činjeničnim stanjem. Pokraj svega, rade istu grešku kao i prije: proizvode političku krizu u Vojvodini bez ijednog racionalnog razloga. Na nekoliko web-stranica objavljen je „komentar“ jednog obaviještenoga Srbina, koji poziva svoje sunarodnjake na suicidalni miting koji bi trebao prerasti u vojno-politički puč čiji bi cilj bio donošenje općenarodne odluke o uspostavljanju uskih veza s Rusijom. Pročitajte pozorno:

„Srbija će ući u EU 20.rujna 2015. godine. EU će odobriti kredit od 30 milijardi eura, misleći da Srbija neće imati novca da im vrati, pa će se služiti ucjenama. Tražit će predaju sjeverne Vojvodine Mađarima, zapadne Vojvodine Hrvatima, Sandžak će prisvojiti Velika Albanija...“
Braćo, nadam se da sam lijepo preveo tekst. Nemojte me pitati za izvor informacije, jer čovjek s kojim sam pričao živi u inozemstvu i izjavio je da Srbija ima jednu šansu da se izvuče iz krize, a to je da se okrene Rusiji.

Možda bi to i uspjelo, ali Srbi su gladni, siromašni i umorni.

U nizu prijedloga za prevladavanje opće krize u Srba, neki su predlagali da se iz kalendara izbaci nekoliko datuma koji vrijeđaju srpsko nacionalno biće, poput 10.4. (dan proglašenja NDH), 19.4. (dan priznavanja RK), 5.8. (Dan pobjede i  Domovinske zahvalnosti), 16.10. (dan rođenja bana Jelačića) kao i još neke. Iznimno je zanimljivo da se u posljednjim događajima u javnosti uopće ne pojavljuje SPC, koju potresa afera snimljenih porno-uradaka njezinog istaknutog vladike Kačavende.

Nije vrijeme za likovanje, osobito nas Hrvata, budući nam nije dobro s tendencijom na gore, ali barem postoji nada. Pa ako je za vjerovati da nada umire posljednja, onda bi naša očekivanja trebala biti pozitivna, dugoročno gledano. Ipak, moram reći da sam zadovoljan što je srpska politika doživjela katastrofalan poraz, jer je imala sve elemente fašizma. A znamo kako svijet gleda na fašizam.

Nema komentara: