19 lipnja 2012

Veliki se šupci boje malih šupčina


Nemojte misliti da sam se šalio


Zar moramo slušati šupačku himnu?
Ponosno sam dogledao posljednju tekmu hrvatske nogometne reprezentacije na EURO 2012, unaprijed vjerujući u ishod koji me neće baš razveseliti. Nisam zagovornik teorija urote, ali posve sam siguran da velikim sustavima (a UEFA je svakako jedan od najvećih) upravlja krupni kapital, a on ima svoje zakone od  kojih svakako neće odustati.  Nije se smjelo dopustiti da jedna malena Hrvatska, ma koliko imala talentirane nogometaše, izbaci iz daljeg natjecanja jednu Španjolsku ili Italiju. Samo je trebalo napraviti scenarij, po kome će se Hrvatska eliminirati na prividno zakonit način.


Namjestimo šupcima, Marcelo Lippi
Pripravu je napravio Marcello Lippi, glasoviti talijanski trener, javnim obznanjivanjem navodnog dogovora između Španjolaca i Hrvata o rezultatu njihova međusobna susreta, tako da naprave štetu Italiji. Tri dana mediji su brujali o famoznih 2:2 i korupciji neviđenih razmjera. Ulje je podgrijao Michel Platini vrijeđajući hrvatske navijače i najavljujući kako će ostatak EURA proteći bez njih, „hrvatskih šupčina“. Samo su još trebali Talijani pobijediti Irce, a Španjolci Hrvate. Ovo drugo nije išlo, budući Hrvatska nije bila lošija momčad od Španjolaca. Kad se pokazalo da se doista može dogoditi da Hrvatska pobijedi (nekoliko promašenih zicera), aktiviran je posljednji adut – sudac. Samo pet minuta bilo je potrebno njemačkom sucu Wolfgangu Starku da zaradi honorar, premda se trudio od početka meča. Jedan očigledni penal za Hrvatsku nije dosudio, ali zato nije vidio zaleđe Španjolaca i to je bilo dovoljno da hrvatske šupčine prestanu biti prijetnjom ostatku nogometne Europe.

Slobodan Šarenac, navijač Vatrenih
Lijepo mi je bilo u Zemunu, u svom stanu, navijati s prijateljima za Vatrene. Tekme smo pratili na srpskoj državnoj TV, budući nas je sve zanimalo kako će Srbi komentirati. Superiornost Hrvatske teško je padala srpskim novinarima, a posebno Slobodanu Šarencu, koji je (nakon završetka utakmice sa Španjolskom) s olakšanjem odahnuo: „Napokon smo svi zadovoljni!“, na što je jedan od gostiju u studiju nadodao: „Osim Hrvata!“. Šarenac je prihvatio dodavši kako je netko morao ispasti.
Prijatelj mog neprijatelja moj je neprijatelj!
Danas je srpski tisak prenio udarnu vijest iz Beča, u kom se dogodio incident. Neki hrvatski „navijači“ pretukli su Srbina i prijetili njegovom sinu koji je imao na sebi Zvezdin dres. Ni govora o namještanju utakmice, o odličnoj partiji hrvatskih nogometaša, o sucu,... Samo o tome kako su Hrvati pretukli nevinog Srbina u Beču! A još jučer nije bilo medija u Srbiji koji nije najavljivao rezultat Hrvatska-Španjolska 2:2!

Jesam li vam rekao da ćete ispasti?
Nisam razočaran, samo sam žalostan, jer je očito da ćemo sudbinu nogometaša doživjeti i mi, obični Hrvati, kad svoju teško stečenu nezavisnost predamo u ruke nekakvim šupčinama poput Platinija ili Lippija. Šteta za ovako lijepu zemlju i njezin narod, što nikako ne može pronaći svoje pravo mjesto. O vječitim medijskim idiotima, koji su se i danas našli rugati nastupu naših nogometaša, ne želim posvetiti niti jedan redak. Gnjide su se, izgleda, usmrdile u svom gnijezdu.

Nema komentara: