15 travnja 2012

Zločini krvavoga Srijema


U petak, 13. travnja 2012. godine, u novosadskom Medija Centru, održana je tribina u povodu izlaska iz tiska knjige „Osvajanje slobode“ glasovitog hrvatskog intelektualca Tomislava Žigmanova. O samom događaju možete pročitati ovdje zatim ovdje, ali i u drugim srpskim medijima, poglavito kao agencijskoj vijesti. Radi se o još jednom pokušaju da se o zločinima nad srijemskim Hrvatima barem na publicističkoj razini još jednom dade šansa za otrgnućem od zaborava,  premda ona obrađuje i druge aspekte položaja Hrvata u Srbiji.
Knjiga je objavljena još u kolovozu prošle godine i nisam ju pročitao  (ali budem),  no izravni sam sudionik i svjedok stradanja Hrvata u Srijemu, a očito da je i ovaj blog izravna posljedica pokušaja da se ti događaji zaborave i potisnu iz javnosti kao nešto što se i nije dogodilo. Svake godine, oko Uskrsa, a osobito oko 1. svibnja, već dvadeset jednu godinu, prisjećam se terora nad mojim narodom i to me sjećanje neće napustiti dok sam živ. Ako bih trebao u nekoliko rečenica napraviti sažetak, to bi izgledalo ovako. Srbija je imala plan kako riješiti svoje nacionalno pitanje, pod vulgarnim Miloševićevim nazivom „svi Srbi u jednoj državi“. Predmnijevajući kako će na završetku tog procesa ipak postojati nekakva hrvatska manjina  u Srbiji, trebalo ju je smanjiti na mjeru koja zakonski, biološki niti na bilo koji drugi način neće predstavljati zapreku njezinoj posvemašnjoj asimilaciji ili jednostavnom marginaliziranju. Međutim, znalo se i to da srijemski Hrvati nisu glupi, te da se neće junačiti nadomak Beograda i u samoj srpskoj prijestolnici, pa im je trebalo „pomoći“. Najprije su dobivali otkaze s posla, zatim su ih prisilno mobilizirali, ali i organizirano i sustavno prijetili telefonskim pozivima po noći. Sve to nije bilo učinkovito, pa su odlučili medijski razapeti srijemske Hrvate originalnom krivotvorinom: Hrvatska ih je dobro naoružala i svakoga trenutka ponovit će se ustaški pogrom u Srijemu. Zatim počinje bacanje bombi u dvorišta kuća viđenijih Hrvata i, na koncu, dovođenje Srba iz zapadne Slavonije radi „humane razmjene“.
U manje od godinu dana, u Srijemu je brutalno ubijeno 25 Hrvata (prema mojim spoznajama, ova je brojka barem dvostruko veća), a bombama je napadnuto na stotine domova. Niti jedan slučaj nije zabilježen da su Hrvati na zlo uzvratili, ali niti jedan od počinitelja nije procesuiran. I danas susrećem, skoro svakoga dana, osobe koje su mi prijetile oružjem, koje su kod mojih susjeda dolazili naoružani dok su ovi pakirali stvari radi bježanja u Hrvatsku. Danas nema niti jednoga mjesta u Srijemu s hrvatskom većinom, da ne spominjem da je nekoć dvotrećinski Zemun ili skoro stopostotni Petrovaradin tek blijeda sjena hrvatske nazočnosti sa svojih nekoliko postotaka.
Na žalost, evo i dvadesetjednu godinu nakon fašističkog divljanja u Slankamenu i Hrtkovcima, čak ni matična država nema potrebu barem zatražiti od srpskih vlasti izvješće o stradanju vlastitoga naroda, nego dobrosusjedske odnose temelji na gospodarskoj i policijskoj suradnji. Ako izuzmemo možda i jedinoga hrvatskog publicista, Tomislava Žigmanova, ostaci hrvatske intelektualne elite poglavito pjevaju i tamburaju, ali prije svega skrbe o vlastitim materijalnim potrebama. Predstavljanje Žigmanovljeve knjige  u  Novom Sadu, gradu koji je sramno zažmirio dok su Hrvati stradali, predstavlja samo malu zadovoljštinu nama koji smo ostali živjeti na svojim pradjedovskim temeljima i onima koji su morali te iste temelje napustiti i smjestiti se diljem Lijepe naše i svijeta. Žigmanov ima tu (ne)sreću da može svoje uradke objaviti, što se za nas ostale ne može reći. Cenzura diktatorskog DSHV-a onemogućila je objavljivanje „nepodobnih“ autora i njihovih djela, kako se ne bi pokvarila idilična slika ravnopravnosti u multikulturalnoj Vojvodini, u kojoj ponizni šutljivci  obnašaju dobro plaćene dužnosti.
Slika o Hrvatima u Srijemu nije još ni započeta. Tek je našpanovano platno.

Nema komentara: