04 travnja 2012

Još jedna srpska država


Buran je bio posljednji tjedan u ožujku. Poljoprivrednici iz Vojvodine, predvođeni tajkunskim traktorima i mercedesima, prosvjedovali su (kao i prošloga ljeta) protiv vladine uredbe o podsticajima za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje. Pokušali su ponovno doći do centra Beograda, ali Miloševićev mali od palube, Dačić, odveć je iskusan da bi tako što dopustio. Nisu njegovi učitelji bili tek visokomoralni profesori, nego prevejane političke piranje. Tadić uporno obilaze štale i štagljeve po centralnoj Srbiji, po tko zna koji puta sjeda za volan novoga Fiata, a nekadašnji grobar (u međuvremenu svršeni student ekonomije) poručuje kako je jedina sigurnost za državu Srbiju ako na vlast dođu Šešeljevi suborci iz najmračnijeg perioda srpske povijesti.
U sjeni velike tragedije u Novome Sadu dogodio se jedan vrlo značajan skup u istom gradu. Četvrta vojvođanska konvencija ispostavila je srpskoj javnosti svoj prijedlog za federalizacijom Srbije, tako što bi se ona ustrojila kao savezna republika sa članicama Srbijom i Vojvodinom.  Konvenciji su nazočile neke male vojvođanske partije, nevladine udruge, pripadnici svih obavještajnih službi, te vrlo suzdržani promatrači. Ono zbog čega uopće i spominjem ovaj događaj jest izostanak sudjelovanja DSHV-a zbog promidžbene kampanje i koalicijskoga sporazuma sa DS-om.
 Ovo je očiti pokušaj stvaranja još jednog srpskog entiteta, poput  Srpske ili  Krajine, u okvirima  međunarodno priznate države, tako da Srbi dobiju priliku za novim ujedinjenjem – jednoga dana. Potpuno je besmisleno  govoriti o Vojvodini kao multikulturalnoj republici, kad je etnički očišćena od Hrvata i mnogih drugih pripadnika nesrpskih naroda. Popis će pokazati da u Vojvodini danas živi 85 % Srba, za razliku od ispod polovičnoga postotka prije jogurt-revolucije.
Vrlo sam ponosan na to što predstavnika Hrvata nije bilo na ovoj konvenciji, osim jednoga koji je vjerojatno sjedio među posjetiteljima „za svaki slučaj“ ( radi se jednome vrhunskom DSHV-ovom demagogu komu je sva pamet u novčaniku, tako da je u ovoj priči nebitan). Ipak,  pravi je izgovor  trebao biti vrlo konkretan: ne želimo biti sudionicima začetka stvaranja još jedne srpske države, bez pravičnoga sučeljavanja sa zločinima nad Hrvatima počinjenim od konca WW2 do posljednjeg etničkog čišćenja pod palicom Slobodana Miloševića. I točka. Naravno, to nećemo čuti iz ustiju bilo koga iz vodstva DSHV-a, budući se radi o častohlepljivcima i Tadićevim plaćenicima. Ipak, očekivao sam reakciju iz barem jedne podružnice, one iz Srijemske Mitrovice, ali očito da i Zlatko Načev i prijatelji očekuju neki materijalni probitak, te ne žele iskakati iz stroja dok se zahuktava. Vjerujem da dijele moje mišljenje. Vjerujem da nikada, ali baš nikada neće pristati na Vojvodinu koja će biti ustrojena na neobilježenim masovnim hrvatskim grobnicama i jasnim i glasnim priznanjem zločina. Vjerujem da neće pljunuti na grobove svojih pređih, a osobito na svog sugrađanina Juraja Lončarevića koji je valjda jedini o tome pisao.
Možda ovaj perfidni potez srpske intelektualne elite i prođe. Možda europski političari ne prepoznaju pravi cilj ovog performansa, ali mene ne mogu prevariti. Da je ova konvencija bila održana na početku raspada SFRJ, dok je Vojvodina bila multi-kulti i konstitutivni dio bivše države, vjerojatno bih podržao ovu ideju i bio svim srcem uz njezine nositelje. Danas je smiješno slušati tirade o toleranciji, suživotu 27 nacija i najpoželjnijoj investicijskoj destinaciji na svijetu, kad iza svega stoji SPC i cjelokupna srpska politička elita. Stoga, bravo za Kuntića, premda ne vjerujem da je svjestan kako je  napravio dobar potez.

Nema komentara: