25 lipnja 2010

Orao pao, orao pao...

Dvoglavi orao, državni i heraldički simbol Srbije, u samo nekoliko dana više puta je pao s nebesa, uz tresak i podizanje velike prašine, što ne pristaje jednoj tako lijepoj i ponosnoj ptici. Ipak, ne radi se o orlu koji sâm misli vlastitim glavama, nego o grabljivcu kojim se upravlja daljinskim upravljačem iz Beograda. Očito je dežurni kod daljinca pritisnuo krivi gumb.

Unatoč činjenici da će već koncem srpnja Međunarodni sud pravde u Haagu donijeti neku vrstu preporuke (ne i konačnu presudu) u svezi nezavisnosti Kosova, ministar Vuk Jeremić mirne duše Crnogorcima priopćava kako njihova država ima granicu samo sa Srbijom, ne i s Kosovom. Već idućega dana, Crnogorci najavljuju međudržavni sporazum s Kosovom o pitanju granice između dviju država. Političari bi trebali biti pragmatični, no u Srbiji još uvijek živi diktatorski duh, samo se seli iz jedne osobe u drugu.

Njemački medijski div, WAZ, najavio totalno povlačenje iz Srbije! Javio se još jedan uvrijeđeni srpski ministar, Mlađan Dinkić, s izjavom da ako to WAZ učini, treba mu trajno zabraniti eventualni povratak na srpsko tržište. Odmah su se oglasili njemački i EU-dužosnici, među prvima Jelko Kacin:

"Ako WAZ ne vidi budućnost u Srbiji, najvećoj državi u regiji s tržištem od osam milijuna potencijalnih kupaca, to predstavlja ozbiljan signal koji dovodi u pitanje način na koji se uspostavlja vladavina prava u toj državi", smatra on.

Treći puta srpski je orao pao u nogometnoj utakmici protiv Australije. Ovaj pad odjeknuo je, dakako, najglasnije i još uvijek zvoni u srpskim ušima diljem svijeta. Gromoglasno najavljivani trijumfalni pohod na krov nogometnoga svijeta od strane mnogih srpskih medija i javnih osoba, završio je onako kako i zaslužuje: na posljednjem mjestu skupine u kojoj su bili još Njemačka i Gana. Ne bi bilo korektno kad bih rekao da su srpski nogometaši bili očajno loši. Na koncu, pobijedili su jednu Njemačku. No, megalomanski zahtjevi srpske javnosti za sveopćom dominacijom uvijek i svagdje, trebali su se ostvariti putem nogometne lopte, što je bilo posve razvidno nakon pobede nad Nijemcima. Evo nekih naslova iz srpskoga tiska: „Bog je Srbin“, „Srpski orao očerupao njemačku kokoš“, „Srbija na krovu svijeta“, „Najslađa pobjeda na putu ka tronu“... i k tomu slično. Srbi bi trebali biti presretni što su prvi puta nastupili na svjetskom nogometnom prvenstvu kao nezavisna država, te bi to trebao biti razlog za sveopće nacionalno slavlje. Naravno, nije tako bilo, te je izostala očekivana proslava na beogradskim trgovima

Također jučer, u Istanbulu, srpski je predsjednik Tadić izrekao još jednu „povijesnu“ rečenicu: „EU se mora očitovati želi li uopće države jugoistočne Europe u svom članstvu, te da im na tom putu pruži konkretnu pomoć.“ Očita je namjera srpskoga predsjednika da ne spomene obveze Srbije prema Haagu, a one su ključni uvjeti za bilo kakav nastavak pregovora oko ulaska u EU. Najveći europski krvolok nakon WW2, đeneral Mladić, i dalje je na slobodi, što nikako ne bi bilo moguće bez potpore državnoga aparata, zato Tadićeve riječi vrijede vrlo malo, skoro pa ništa.

Srpski je orao prošloga tjedna sav ugruvan od silnoga padanja!

Znate li da su se nogometaši Srbije i Slovenije ipak susreli? Gdje? U zračnoj luci!

3 komentara:

Anonimno kaže...

Gledam nešto po spisku reprezentacija na Svetskom prvenstvu i ne mogu da nađem u kojoj je grupi Hrvatska. Sa kim igra Hrvatska u osmini finala?

Pero Panonski kaže...

Ah taj orlić :D
Inače znak moćnog Rima. Kasnije postao dvoglavi u Bizantu, jedna glava je državna, druga crkvena, a Bizant carstvo nebesko na zemlji. Čuveni srpski 4C su u stvari 4B na grčkom, ali čemu rušiti iluzije. :D

Anonimno kaže...

@anonimno

Hrvatska u osmini finala igra isto kao i Srbija...

Mozda je bolje i ne otici, nego se onako osramotiti...