08 travnja 2010

Duvanje, puhanje, duhanje,... nepotrebno prekrižite

Ako bi netko i mogao pomisliti kako je vrijeme mržnje naspram vojvođanskih Hrvata prošlo, tu su dežurni promicatelji nikad napuštene ideje o Srbiji bez Hrvata (i još nekih naroda) koji doziraju svoje djelovanje tako da ne upadaju odveć u oči javnosti, ali da ipak drže Hrvate pod pritiskom da se ovi ne bi odveć opustili. Tko nije vidio i čuo vijest, ponovit ću: na stranačke prostorije DSHV-a u Subotici netko je napisao "Marš iz Srbije". Plavim sprejom, za razliku od fotografije lijevo, koja je snimljena na drugome mjestu, ali je također naslovljena Hrvatima.

Kako se to vidjelo u srpskim medijima? Na državnoj televiziji vijest je objavljena, uz već ofucano objašnjenje kako se radi o neodgovornim pojedincima. I točka. Novinarski i politički korektno, no svakako ne dostatno. No, uspio sam pogledati snimku informativne emisije TV Novi Sad na hrvatskom jeziku, koja se od nedavna svakodnevno emitira u kasno poslijepodne. Već sam čuo komentare o veoma niskoj kvaliteti "hrvatskoga dnevnika", a gledajući ga u dan kad se je ovaj incident u Subotici dogodio, shvatio sam i zašto je tome tako. Emisija je trajala cijelih 12 minuta. Prva tri minuta bila su posvećena incidentu, dakle snimljena je zgrada sa natpisom, novinar je izdeklamovao službeno priopćenje, a onda je ispred zgrade govorio Martin Bačić, jedan od dopredsjednika DSHV-a, siva eminencija, za koga dobri poznavatelji prilika u Subotici vele kako je upravo taj čovjek odgovoran za neuspjehe koje hrvatska politička elita bilježi na svim poljima. Ne mogu ponoviti što je rekao, budući mu je rečenica bila dugačka, nepovezana i nedefinirane sadržine. Emisija je nastavljena prilogom o nemirima u Kirgiziji (?), zatim je išao vrlo kratki prilog iz kulture, da bi se sve završilo vremenskom prognozom. Hrvatski dnevnik, u danu u kome se je imalo što reći, imao je tek 25 posto sadržaja od značaja za hrvatsku zajednicu. A jezik? Sliči hrvatskom, ali vrlo čudna inačica u kojoj se veli "prijedsednik" ili "duvati će vjetar" ili "tri hiljade dinara". Spikerica, očito, uz veliku muku čita napisano, pa ili su joj loše napisali, ili ona ne zna pročitati, tek - smiješno ju je slušati. Ako je trebalo imati pod svaku cijenu dnevnik na hrvatskom, onda je cijena previsoka.

Ono što me začudilo (i ne samo mene) jest činjenica da se u dnevniku iznose neistine poput one da je DSHV jedina parlamentarna stranka Hrvata u Srbiji. Potpuno netočno, budući ova stranka nije imala svoju vlastitu izbornu listu, što se može provjeriti na službenoj prezentaciji državnoga povjerenstva. Mi koji smo glasovali za koaliciju ZES (za europsku Srbiju - Boris Tadić) nismo morali znati da je na toj listi i Petar Kuntić. Očekivao sam ga barem na dva mjesta u vrijeme predizborne kampanje: negdje u Beogradu (primjerice Zemun ili Novi Beograd, gdje žive deseci tisuća Hrvata), ili u Inđiji. Iz izvora bliskih DS-u doznao sam kako su na takve ideje samo odmahnuli rukom, budući nitko nije uzimao Kuntića za ozbiljnog kandidata, izuzev u subotičkom kraju.
Nigdje Kuntića, predsjednika DSHV-a, na dan kad mu je "našarana" stranka, čak ni u dnevniku koga uređuju njegovi kadrovi. A lijepo se vidi kako sjedi u skupštini, malo iznad Nade Kolundžije, šefice zastupničkoga kluba DS-a. Ako je mogao cijelu noć sjediti i čekati da pritisne zeleni gumb za deklaraciju o Srebrenici, morao je imati vremena za ozbiljno političko reagiranje na pravu fašističku manifestaciju, koja je već nanijela ogromnu štetu ponajprije srijemskim Hrvatima. Nigdje Kuntićevih udarnih pesnica, Jurakića i Groznice, kojima informiranje stoji u opisu radnoga mjesta. Dužnost im je bila reagirati, budući nitko od nas nije u prilici dobiti medije! No, Kuntić je šutio, kao što šuti već treću godinu.

Poštovani čitatelji, dužan sam vas izvjestiti kako su četiri punoljetna člana moje obitelji dobila Rješenje o upisu u posebni birački popis Hrvata. Vrlo sam ponosan na to, iz dva razloga: prvi, što me veseli da država Srbija u ovom slučaju funkcionira na zadovoljavajući način, a drugi, što smo pokazali političku i nacionalnu zrelost da svoj status podignemo na višu razinu. No, od izbora dakako neće biti ništa, za što krivim isključivo DSHV. Na slijedećim izborima politička opcija u kojoj će biti bilo tko iz te partije koja sebe pogrešno naziva hrvatskom, a osobito KGB-skupina, neće dobiti moj glas. Za ostale ću tek vidjeti.


2 komentara:

Anonimno kaže...

Koliko ste do sad afirmativno pisali o DSHV-u ne bi me čudilo da ste ovaj grafit napisali Vi i da se odnose na čelnike DSHV-a, na čijoj je zgradi grafit i osvanuo.

Naravno, ovo je samo moj pokušaj da budem duhovit,a grafit je, sigurno, za svaku osudu , i više od toga.

Unknown kaže...

Čestitam. I tri člana moje obitelji dobila su rješenje o upisu u posebni birački popis. Hrvati. Razmišljali smo da se ispišemo jer što imamo zajedničko sa ovima što nas vode poput Domanovićevog Vođe u ponor i još se predstavljaju zaštitnicima naših interesa, ali sam se onda sjetila nas na drugoj strani je gotovo 70.000 tisuća, a ovih udruženih DSHV_HNV - šaka sramnog jada.
Što se natpisa tiče Kuntić se oglasio, doduše ne u hrvatskoj emisiji nego u tisku. Rekao je kako je grafit napisao "talog naše zajednice koji ne zna da mi idemo u Europu". E, to me je podsjetilo i posmilih: a, da grafit nije napisala "krema naše zajednice" kako bi prikrila neuspjeh na izborima?! Što bi se tko uopće bavio s nama Hrvatima kada nas tako lijepo upropaštavaju naši hrvatski dužnosnici.