01 siječnja 2010

Sretna hrvatska Nova Godina

Nemam više neki poseban odnos spram dočeka Nove Godine, osim što promatram kako mladež provodi tu "najluđu noć" u srpskoj prijestolnici. Posljednjih pet dočekao sam u Hrvatskoj, među prijateljima, koristeći svoje slobodne dane i dječije ferije. Ove sam godine bio doma. Razočaran sam se vratio iz Novoga Sada sa službenog puta, uvidjevši kako je Zemun prestao biti gradom i kako se njegova namjerna devastacija i zapostavljanje rade sustavno i, rekao bih, temeljito. Kišna večer, glavna ulica bez ijedne lampice, najlonske tezge ispred Pošte i McDonaldsa odašilju jasne znakove kakvu je poruku poslala vlast građanima Zemuna, ali i širem okruženju. Ono malo svjetla u Gospodskoj ulici (bivša Lenjinova) nije popravilo dojam sivila i ignoriranja. Dakako, Beograd svjetli kao Las Vegas! Kako ne bi, kad se u njega slijevaju rijeke Slovenaca, Talijana i ostalih gostiju željnih dobroga provoda na splavovima i po restoranima, a kojih je (službeno) ove godine bilo oko 15 tisuća. Ako bi svi po ovoj kiši otišli k Titu, izgazili bi onaj prelijepi travnjak oko cvjećarnice.
A hoće otići, jer biti u Beogradu, a ne posjetiti Dedinje, nenadomjestiv je propust. Kad su već došli proslaviti svoju Novu Godinu u državi u kojoj se velika većina stanovnika deklarira kao Srbi pravoslavci koji priznaju Julijanski kalendar, pa dakle njima i nije Nova Godina, onda neka posjete i grob čovjeka koji nije Srbin, ali je jedan od značajnijih srpskih vladara.
Bilo je na ulicama raznovrsne zabave, znatiželjnici su mogli birati između Cece i ostalih, a meni je bilo zanimljivo promatrati TV program, što inače nisam radio najmanje pet godina. Birajući između HTV-a i srpskih postaja, zaključio sam da je sve bilo jednako očajno, te odlučio pogledati film sa jedne od kabelskih postaja. I napravio dobar izbor. Jer, Brena i Seka su bili na svim postajama, a to je najmanje što bih i inače htio poslušati, posebice ne za Novu Godinu.
Jutros je bilo izvješća iz mnogih srpskih gradova, ali ne i iz gradova u Vojvodini! Znakovito? Još je znakovitije izvješće iz Kosovske Mitrovice u kojoj se ova nova godina i ne čeka, jer su ondje dosljedni u primjeni priznatoga kalendara, a on kasni 13 dana. Prema tome, mogao bih čestitati hrvatsku (ili njemačku) Novu Godinu svima kojima je službeni kalendar Gregorijanski, dakle ovaj po kome je danas 1. siječnja.
Prije tri dana vječiti srpski ministar Rasim Ljajić podnio je ostavku na mjesto koordinatora nečega što je trebalo uhititi Mladića i Hadžića. Prema prvotnim najavama, trebao je napustiti i mnoge druge dužnosti, ali on se odlučio samo za jednu. Eto, principijelni Rasim održao je riječ i prepustio čast obračuna s ratnim zločincima nekom drugom, odnosno nikome, budući je intencija srpske politike da u EU uđe ne poravnavši račune s fašističkom prošlošću, a dio te prošlosti svakako su Mladić, Hadžić i ostali.
Moram reći kako mi je strašno glupo kad čujem na TV-u atribut "srpski" uz ime Rasima Ljajića, Nađe Higl ili drugih sportaša koji nisu Srbi, ali to je već stvar pravopisa (novinarske etike, politike,...). Bilo bi još gluplje čuti kako je Milorad Pupovac poznati hrvatski politički prvak, što se naravno i ne događa.
Na koncu, čestitam grčku Novu Godinu svim posjetiteljima bloga CroSirmium, da se nekomu ne učini kako favoriziram Nove Godine samo katoličkih ili protestantskih naroda. Sad idem pozvati nekoga iz Novoga Sada (kako se ovdje veli srpske Atene), jer bih htio odagnati svaku sumnju da se ondje nije promijenila navika proslavljanja i drugih Novih Godina osim srpske. Samo me kiša spriječila da se odazovem pozivu novosadskih prijatelja i nazočim koncertu Zvonka Bogdana (glasovitog srpskog pjevača?) na Trgu mladenaca. Pokisnuti u novogodišnjoj noći nije dobar znak za nastupajuću godinu.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Dragi prijatelju, želim ti sve najbolje povodom blagdana, ČESTIT BOŽIĆ S MALIM ZAKAŠNJENJEM, te sretnu i uspješnu NOVU 2010. godinu, prije svega zdravlja, a onda će sve doći na svoje. Ova fotografija, pored posta ( u postu ) neodoljivo asocira na " Otpisane "..To je Beograd? Glede hrvatskog ili srpsog TV progframa, nisam bio kući, ali moji mi kažu da doista razlike nema, primjerice, NOVA TV ILEPA BRENA: " a gde li su delije-delije su svuda širom Srbije ", odjekivalo je na NOVOJ TV u novogodišnjoj noći..A Ivica Zaro poskakivao kao Pinokio kada se vratio Gepettu..

Lijepi pozdrav i svako dobro, svima dobre volje..

TINOLOVKA