22 siječnja 2010

Haj, ca, vinca-ca

Sve vinopije i uopće obožavatelji vina danas imaju razloga za slavlje. Prošla je godina, barem u fruškogorskom području, bila jedna od najboljih u posljednjih dvadeset godina, te je i kvaliteta vina na visokoj razini. Danas je Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, a običaji povezani s ovim svecem odnose se na odlazak u vinograd, obredno obrezivanje loze, zalijevanje mladim vinom, uz gastronomske egzibicije prilagođene podneblju. U Srijemu se, to je poznato, uz ovaj blagdan konzumiraju kolesterolske bombe: šunjka, kobasice, slanina (špek) i - vino. Fruška Gora i Podunavlje nadaleko su poznati vinogradarski rejoni, a vina s ovoga područja (osobito bijela) spadaju u "najpitkija" vina uopće. Na žalost (ponovno!), taj Božji dar nije iskorišten na dobrobit vinogradara i svih ljubitelja vina, jer se država nije potrudila osigurati logističku potporu vrijednim Srijemcima. Ovoga puta, država je Srbija. Svejedno, srijemski (fruškogorski) vinari imaju razloga za slavlje, budući među njima nikada nije bilo nacionalnih podjela. Vina su jedared (!) otočena, mnogi su se već nekoliko puta dobro napili, a onda svaka priča o politici prestaje, a ostaje pjesma i radost. Barem kad su vinogradari i vinari u pitanju.
Danas će Hrvati vinogradari s Fruške Gore imati razlog za slavlje. Pridružit će im se kolege kojima nije važan datum, nego razlog. Neće biti organiziranih fešti po snijegom pokrivenim vinogradima (veliki propust hrvatskih "kulturnjaka"), ali će u domovima onih kojima vino nije samo "božansko piće" biti svečano i veselo. Upravo se pripremam otići u posjet mom prijatelju vinogradaru i vinaru čestitati mu Sv. Vinka, kušati specijalitete i vino iz njegova podruma.

Svim vinogradarima i vinarima koji danas slave Sv. Vinka, čestitam od srca!

3 komentara:

Anonimno kaže...

Čestitam na NOVOM imiđu blogga, zgodan je ! Krenula je i "kultura vina" u okolici Zadra.
Surađujemo dalje i pratimo se.
LP Zadarska Brodarica

CroSirmium kaže...

Hvala i pozdrav Zadarskoj Brodarici!

Anonimno kaže...

Na žalost tako ti je to kada si u tuđoj državi manjina.
Ostaje ti samo da ne nazočiš takvim domjencima i nadaš se novom preslagivanju karata u kojem Srijem možda završi u tamo gdje pripada a to je Hrvatska!Pozdrav iz Osijeka