23 ožujka 2009

Sve je to Nijemac smislio

Globalna svjetska ekonomska kriza (pesimističkog li naziva!) tema je o kojoj govore svi, od seljaka do akademika, mediji su puni škandala u SAD i pričama o „malom čovjeku“ koga je, čini se, najviše kriza i pogodila, kao i uvijek uostalom. Znanstvenici, političari, povjesničari, novinari, upinju se iz sve snage pojasniti uzroke i posljedice, koristeći pri tome stručnu terminologiju posve nerazumljivu običnome čovjeku koga zanima hoće li ostati bez posla, ili će raditi bez plaće i k tomu slično. U moru raščlambi i komentara, čuju se i pojašnjenja izrečena prostim konstatacijama, ili predmnijevanim zaključcima. Evo kako sam, sjedeći u jednom bircu u mom kraju, doznao što je to globalna ekonomska kriza.

- Ma, kakva kriza! Sve je to Nijemac izmislio! Nakupilo se u Njemačkoj toliko ološa, da ne znaju što bi s njima. Pobiti i protjerati ih ne mogu, a nadnice su tolike da se ne može izdržati. Probali su Nijemci premještati tvornice na istok, ali svejedno – nitko se nije vratio u zemlju iz koje je došao. Zašto? Zato što u Njemačkoj ima satnicu pet puta veću nego u Turskoj ili Srbiji.

- Točno. Poznam jednoga Cigu koji radi već trideset godina u Njemačkoj. On je bauštelac, žena radi u javnom WC-u (baba-sera), a četvero djece posvršavali neke školice  i svi se zaposlili. Svi imaju dobre aute, izgradili ogromnu kuću,... I ja sam ovdje teško radio, pa nisam mogao imati ni dobar auto, niti novu kuću. Sad će ih Nijemac spustiti na zemlju.

- Da, da, mojoj sestri i zetu gazda smanjio plaću za 30 posto, te sad imaju tisuću eura manje mjesečno. K tomu još i sestra mora raditi jedan sat dulje, jer ako neće... Zna se – otkaz!

- Vidiš, nisam o tome razmišljao, a doima se logičnim. Izjednačit će se nadnice na zapadu i istoku, pa će biti svejedno gdje ćeš raditi, u Poljskoj ili Njemačkoj. A režije su u Njemačkoj veće, pa...

- Griješite! To je Amerikanac napravio da upropasti Ruse i Kineze. Odveć su se podigli! Sad će ih spustiti kamo pripadaju, pa sve ispočetka.

 

Ovo je samo sažetak. Razgovor je bio zanimljiv, a govornici su često padali u vatru. Onda su si naručili po kavu i razišli kućama. U prolazu, čuo sam još jednoga sa zanimljivim komentarom.

- Ljudi moji, ne može Nijemac tako dugo bez rata! Opet će napraviti neko sranje, vidjet ćete. Uostalom, kad god je bio rat, prije je bila ekonomska kriza, pa su ga započeli Nijemci, ne? Zašto bi sad bilo drukčije?

1 komentar:

Anonimno kaže...

Ich glaube die krise hat ein andere dimension...moral?Oder teusche mich lieber mann von SEMELIN!