16 veljače 2014

"Jelačić" ponovno oduševio

Još jedna prekrasna večer u Novome Sadu, zahvaljujući petrovaradinskome „Jelačiću“! Ova kulturna udruga, koja u ovom obličju postoji tek deset godina, postavlja nove limite u uspješnom njegovanju hrvatske kulture. Nakon brojnih koncerata i prigodnih nastupa diljem Vojvodine i Lijepe naše, te nakon svečane proslave desete obljetnice osnutka, sinoć je upriličena prigodna akademija u povodu 100-te obljetnice hrvatskoga Sokola u Petrovaradinu. Na žalost, Jelačić nema adekvatan prostor za ovakve prigode, te nastupa u iznajmljenim dvoranama, sve češće u amfiteatru novosadskog sportskog centra SPENS, u kom se i sinoć osjećalo svečarsko ozračje. Promatrajući kako program lagano klizi kroz neobično lijepu zimsku večer, nisam ni primjetio da se približio svome kraju, a da nikako nije bilo zamorno niti dosadno. Za taj osjećaj pobrinuli su se organizatori sa svojim programom, te gosti, ali neću oduzeti zadovoljstvo novinarskoga prikaza ove priredbe koje će se svakako pojaviti na njihovoj web-stranici i Facebook profilu. Pišem ovaj tekst iz osobitog zadovoljstva što mogu podijeliti sa svima koji ovo čitate veliku sreću što u Srijemu postoje ovakve udruge na koje Hrvati mogu biti ponosni, a svi ostali ih poštivati, jer forsiraju ono najplemenitije što  je hrvatski narod nudio i dalje nudi – oplemenjivanje vlastitoga zavičaja ljepotom svoga jezika, glazbe, pisane riječi, kao i sportskih postignuća. To radi Jelačić, najbolje u Srijemu (usudio bih se reći i mnogo, mnogo šire) i zato im od srca čestitam. Na sinoćnjoj priredbi bilo je više posjetitelja nego na koncertu Doris Dragović, što dovoljno govori o popularnosti Jelačića među ovdašnjim Hrvatima.
Mnogi od samozvanih kulturnih djelatnika, umjesto da love (nepostojeće) vještice, mogu od Jelačića naučiti puno toga, prije svega kako se voli svoj narod i kako se skrbi za njegovu opstojnost. Neki u tom lovu ustrajavaju već deset godina, upravo onoliko koliko je trebalo Jelačiću da dosegne ovakve visine kakve već godinama prikazuje. Za to vrijeme, Jelačić je unaprijedio repertoar svoga orkestra i zbora, pronašao nove razloge za još bolje koncerte i predstavljanje hrvatske zajednice u najboljem svjetlu, te svima nama omogućio uživanje u njihovu radu. 

Petar Pifat, predsjednik "Jelačića"

Moram izreći još poneku riječ hvale za sadašnjeg predsjednika Jelačića, gospodina Petra Pifata. Kad se u istoj osobi nađe praktični vjernik, iskreni domoljub i odličan glazbenik, dobije se najbolji predsjednik  u Srijemu! Onda mora biti napretka u udruzi  koju vodi, jer su temelji na kojima ona počiva čvrsti kao stijena, čvrsti poput Petra Pifata. Dakako, ima još mnogo odličnika u Petrovaradinu i okolici, ali je svakako izbor mladoga gospodina Pifata za predsjednika Jelačića pravi put ka uspjehu. 

Ponovno se „čujemo“ nakon Poklada. Još jednom: bravo za Jelačić, bravo za Petra Pifata!

Nema komentara: