02 veljače 2014

Ne pada snijeg da pokrije brijeg

Aleksandar Vučić, euro-fanatik
Još se nisam oporavio nakon početka pregovora Srbije i EU. Toga dana, sjedili smo ispred TV-a, a suze su nam se slijevale niz lice, pa sve niže i niže, sve do... Dobro, nije baš toliko bilo suza, ali da smo plakali – jesmo. Plakali smo gledajući kako dvojica jastrebova iz fašističkoga razdoblja srpskoga društva svečano izjavljuju kako će njegovati europske vrijednosti, te kako je Srbima mjesto među civiliziranim europskim narodima. Aco Vučić je, čak, izjavio kako se gorko kaje zbog grijeha u prošlosti, te da je kod njega nastupila posvemašnja katarza koja ga je učinila velikim humanistom i europejcem. Dakle, zaplakao sam se skoro do onesvješćivanja. Vjerujem da su i Srbi iz Hrvatske uskliknuli od radosti, osobito oni iz okolice Vukovara.

Prošao je taj dan, propraćen u srpskom tisku uz salve i poneku ispriku Rusima, a nakon nekoliko dana već je otvorena nova tema. Izbori. Vučić je navodno tri dana (i noći) sjedio s Rusima i razgovarao, dok nije odlučio da se ipak ide na izbore, pod uvjetima na koje su Rusi pristali. Više nije tajna što se želi postići prijevremenim izborima u Srbiji. Radikali žele svu vlast za sebe, kad im već to nije uspjelo dok su se još zvali Srpski četnički pokret. Pod krinkom naprednjaka, i to ne bilo kakvih, nego europskih, hoće se ustoličiti novi monarh koji će svoju diktaturu temeljiti na djelima Maxa Webera. Još nisam siguran radi li se o poznatom filozofu, ili izumitelju rasplinjača. Čitava priča dobiva na dramatičnosti, nakon što se nekoć demokratska Demokratska stranka raspala skoro na sve sastavne dijelove napuštanjem Tadića i još nekih visokih dužnosnika od prije poznatih javnosti. Iz „normalne“  DS nastalo je nekoliko malih strančica iz čiste taštine njihovih osnivača, ne bih nabrajao njihova imena. Što se dobilo? Upravo ono o čemu pišem već godinama. Srbi su većinski opredijeljeni za diktatorske i velikosrpske ideje, a one su utjelovljene upravo u SNS-u i SPS-u. Bajka oko početka pregovora s EU samo je bajka i ništa drugo. Iza nje se skriva stara ideja da se preko neke mega-države uspostavi Velika Srbija. Kad već nije moglo preko tri Jugoslavije, onda neka bude preko EU. Ionako ne bi znali što bi u ubuće radili s Kosovom.
Kad već spominjem „južnu srpsku pokrajinu“, red je da spomenem i sjevernu. Zapravo, nju sve rjeđe nazivaju pokrajinom, pa tako i u najnovijim vijestima u svezi s vremenskim nepogodama. Spikerica veli: „Evo vijesti sa sjevera Srbije“,  „Sjeverne dijelove Srbije zahvatilo je jako nevrijeme“, i k tomu slično. Priprema se, vjerovatno, ukidanje autonomne pokrajine, pa se traže saveznici u tom procesu. Odmah da kažem da sam i ja osobno za ukidanje institucionalne autonomije, jer od nje građani u pokrajini nemaju nikakve koristi – samo troška. Autonomija je imala smisla samo kao multi-kulti, a danas kad Srbi čine 80% stanovništva, nema nikakvog smisla, osim za uhljebljenje stranačkih prvaka koji ne znaju ništa drugo raditi osim sjediti u nekim naslonjačima i blejati. Neće biti teško Srbima pronaći saveznike za ukidanje autonomije, jer su Mađari spremni na sve, samo da ih se ne dira na njihovom sjeveru. Onaj manjinski, autonomaški dio srpske populacije nema snage za otpor ili značajniji utjecaj, tako da će ih Vučić držati kao demokratsku ikebanu u svom prekrasnom diktatorskom buketu.

Budući sam Hrvat, red je da spomenem i hrvatske političare, zapravo istaknute članove hrvatske zajednice iz Subotice i okolice koji participiraju u srpskoj vlasti. Tek je odnedavna posve razvidno što su bili ciljevi hrvatskih „političara“: sjesti u bilo koji naslonjač i primati plaću iz srpskoga budžeta, pod bilo koju cijenu. A cijena je bila ponajprije šutnja, slijeganje ramenima, glasovanje prema interesima poslodavca, a na kraju (ili na početku) ušutkivanje i fizičko uklanjanje s javne scene svih sunarodnjaka koji bi se usudili kritizirati bilo što u Srbiji ili Hrvatskoj. Ovo je, pokazalo se, bio i interes hrvatske vanjske politike: imati šutljivu manjinu u Srbiji zbog čijih prava neće morati pregovarati sa srpskim vlastima, a ipak imati nekakve ljigavce kao beznačajne sudionike u srpskoj vlasti. Upravo to je i postignuto. U srpskoj skupštini doslovno samo sjedi Petar Kuntić, izabran sa Tadićeve liste (dakle ne sa hrvatske liste, poput Mađara), a u vojvođanskoj vladi sjedi Mato Groznica na mjestu četvrtog zamjenika pomoćnika portira. Ima na lokalu u Subotici još nekoliko zaposlenih i – to je sve. Nikada konferencije za tisak, nikad javnih priopćenja, nikada pojavljivanja u medijima, nikad – ništa. Samo sjede i primaju plaće. Isto će se dogoditi i na ožujskim izborima, samo što će Kuntić i ekipa prihvatiti onu političku opciju koja im garantira ostanak u naslonjačima, pa ma kako se ona zvala. Dao Bog da griješim. Što se tiče mojih Srijemaca, oni se teško oporavljaju od terora iz 90-ih, ne samo politički nego i biološki. Postoji jezgra aktivnih mladih intelektualaca, ali bez potpore hrvatske države oni su bespomoćni naspram Subotičana. A kad do sada nije bilo potpore iz Hrvatske, zasigurno je neće biti ni ubuduće. Dok se ne promijeni struktura vlasti, ako znate na što mislim.

Aco Vučić je već imao svoj show u početku predizborne kampanje. Naime, posjetio je putnike u zatrpanim autima na auto-cesti Novi Sad-Subotica, te prenosio neku djevojčicu do helikoptera, usput padajući po dubokom snijegu. Ma što Superman, ili Batman! Bilo je vrijedno Oscara!
Nema komentara: