10 siječnja 2013

Jesu li svi teroristi isti?


Da ne bude zabune: nikako ne podržavam bilo kakvo nasilje, niti terorizam, niti bih ikada primjenio nasilne metode radi provođenja nekih mojih namisli.
Ovo sam morao napisati na početku posta, budući mi je već dosta komentara da zagovaram (ili čak izazivam!) nasilje.
Ali, ne mogu šutke promatrati jedan događaj koji se u Srbiji tako žestoko doživljava. Naime, za one koji ne poznaju dovoljno zemljopis, malo pojašnjenje. Na jugu Srbije postoji jedna oblast koju čine tri općine s većinskim albanskim življem. Jednako kao i na  Kosovu i ondje je bilo tenzija, srpsko-albanskog sukoba, te ozbiljnih oružanih okršaja. U centru Preševa, općinske vlasti dale su postaviti spomen-obilježje žrtvama takozvane vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i on stoji već mjesecima na tom mjestu. To se, dakako, protivi svim zakonima države u kojoj se Preševo nalazi, a to je Srbija, pa nitko normalan ne može osporiti želju države Srbije da taj spomenik ukloni. Čudno je jedino to što je uopće taj spomenik i postavljen, kako se može vidjeti, uz narodno veselje sa ustavom zabranjenim znakovljem, zastavama Republike Albanije.

U zapadnom susjedstvu Srbije, u Hrvatskoj, u jednoj općini u kojoj također živi manjina koja je terorističkim akcijama ugrožavala ustavni poredak države Hrvatske, već nekoliko godina stoje spomenici teroristima, za promjenu - Srbima. Njihovo postavljanje nikada, niti jednom riječju, nije osporio bilo tko iz državnoga vrha Srbije.
Prosudite sami: može li Srbija dobiti potporu za akciju uklanjanja spomenika u Preševu, ako ne osuđuje postavljanje spomenika u Borovu Selu i slične provokativne akcije u Vukovaru?

Nema komentara: