06 siječnja 2011

Vremenska anomalija

Više nije potrebno dokazivati kako je Srpska pravoslavna crkva (SPC) zapravo politička organizacija koja tek u minornim vanjskim pojavnim oblicima ima dodirnih točaka s vjerom, odnosno kršćanstvom. Ova se tvrdnja može vrlo lako dokazati, a ovoga puta ću na tu hrpu dokaza nabaciti i tri najnovija.

Već svi znaju (službeno i neslužbeno) kako će Sveti Otac ove godine posjetiti Hrvatsku, ali i Srbiju, odnosno krajnji njezin sjever, Suboticu, dio s najvećim postotkom katolika u Srbiji. Već svi znaju kako će službeni posjet uslijediti za proslave 1700-te obljetnice Milanskoga edikta, ali malo tko zna kako se Srbija priprema za taj događaj. Dakako, sve mora biti megalomanski, pa će takav biti i kompleks građevina u Nišu, s križem visokim nekoliko desetaka metara. U utrku se uključilo i Užice, gradić u zapadnoj Srbiji, koje je nekoć slovilo za partizanski kraj (ne znam samo zašto), pa je svoju partizanštinu dokazalo i promjenom imena. Za one koji ne znaju, do prije Miloševića ovo se mjesto zvalo Titovo Užice. E, dakle, to je mjesto odlučilo izgraditi najviši križ na svijetu, visok tristo trideset i tri metra (333 metra!), dakle viši i od Eiffelova tornja. Križ će biti postavljen na najviši vrh planine Zlatibor, a njegova izgradnja koštati će cca 20 milijuna eura. Imat će Papa što i vidjeti. Tako će Srbi pokazati da, ne samo da su skloni brzoj promjeni ideologije, nego i da vole podilaziti aktualnim političkim događanjima. Ako treba u četnike – svi u četnike, kad to propadne – svi u partizane, malo poslije – ponovno u četnike. Neki duhoviti Srbi ovih dana nagovještavaju kako bi nekadašnje Titovo Užice trebalo promijeniti ime u Hristovo Užice. Barem za narednih nekoliko godina do promjene aktualne političke situacije.

Novi patrijarh SPC, Irinej, prvi puta čestita Božić i odmah podastire dokaz da organizacija na čijem je čelu ne baštini kršćanske vrijednote s ostatkom kršćanskoga svijeta. On osuđuje međunarodnu zajednicu zbog šutnje dok su se događali zločini nad Srbima (misli na nove, nedokazane sumnje u svezi prodaje ljudskih organa u vrijeme rata na Kosovu). Tek pri kraju božićne poslanice, čestita Božić već otrcanim frazama o miru, jedinstvu, slozi,...

Mora da je vrlo nezgodno biti Srbin. Po jednom kalendaru primaš plaću, po drugom proslavljaš vjerske blagdane, pa čovjek zna izgubiti računicu. Eto, većina je dočekala Novu Godinu, a onda započela pripreme za Božić. U kršćanskom svijetu, kada nekomu čestitate blagdane, kažete „Sretan Božić i Nova Godina“, jedino Srbi rade obratno.Kad već spominjem proslavu... Danas sam imao priliku prošetati gradom. Tisuće badnjaka (suhoga lišća koje se unosi u kuću i ritualno spaljuje, samo što se to u gradu ne radi), užurbane domaćice, kavane pune, a glazba trešti kako da su sve turbo-folk zvijezde dobile svoj dan za pokazivanje talenta. Izgleda da su ostali nakon proslave nove godine zabludjeli Slovenci i Hrvati. Na jednom mjestu vijore barjaci i to oni četnički, poznati iz okupacije Hrvatske, nalik piratskim (lubanja s kostima i prigodnim koljačkim natpisom). Veseli simpatizeri stranke koja je barjake izvjesila očito su se držali nekog trećeg kalendara, jer ovakvom znakovlju zasigurno nije mjesto o proslavi Božića. Čuo sam i razgovor između dvojice pripitih.

- Jesi li postio?

- Da, naravno, a danas postim na vodi.

- Zbilja?

- Da, idem na splav da napravim roštilj!

I tako, dok očekujemo posjet Svetoga Oca, pomalo sam zabrinut. Što ako papa najavi svoj dolazak u subotu, a Tadić ga zaboravi dočekati, jer će mu patrijarh savjetovati da se drži srpskoga kalendara?

Jedan drugi Irinej, episkop Bački (koga u Novome Sadu od milja zovu Pit Bulović), također pred Božić, daje izjavu u povodu najnovijeg istraživanja komunističkih zločina tijekom i nakon WW2. Parafrazirat ću: „Nije normalno izjednačiti zločine koje su radili fašisti (Nijemci, ustaše...) i komunisti, premda svaki zločin Crkva osuđuje. Međutim, fašisti su zločine radili sustavno, a komunisti radi osvete i tom prilikom su stradali i oni fašisti koji su bili najveći zločinci!“ Razumjeli ste? Ima dobrih i loših zločina! Nazdravlje, gospon popo! Ovakav stav jednog od vodećih ljudi iz SPC nagovještava mogući ishod istrage komunističkih zločina, odnosno, zataškavanje ili (još gore) opravdavanje nekih zločina. No, već je prikupljeno više od 20 tisuća imena pobijenih diljem Srbije i zakopanih u masovne grobnice. Radi se o Srbima. Mogu s velikom vjerojatnošću prognozirati da se zločini nad Hrvatima neće procesuirati. Sjetite se: nisu svi zločini isti!

Ipak, zbog mojih prijatelja Srba, koji spadaju u malobrojne vjernike koji shvaćaju značaj Božića, želim im od srca čestitati Božić. Neka vlastiti mir grade skupa s nama koji imamo samo jedan kalendar i neka im Bog dadne obilje blagoslova.

1 komentar:

Pero Panonski kaže...

Kako ono nekako rece Milorad Tomanic u "Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj", SPC je prvo srpska, pa onda pravoslavna, a tek na kraju je crkva. Jednom ce valjda se obrnuti redoslijed.