18 ožujka 2010

Hrvatski KGB

Mislio sam staviti točku na temu izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, ali očito su rezultati pogubne politike pučističkog čelništva sa sjevera Bačke ponukali misleće Hrvate da reagiraju na prošli post Ante Kumičića objavljen na ovom blogu. Prosto je nevjerojatno koliko su Hrvati u Vojvodini, a posebice u Srijemu, skrajnuti od svih zbivanja, da ne mogu svoje opravdano nezadovoljstvo artikulirati na drugi način, osim pisanjem e-maila na adresu ovoga bloga, čija je čitanost (a samim tim i utjecaj) ograničenog dometa. Nakon objavljivanja posta cijenjenog g. Kumičića, stizali su brojni mailovi, te sam odlučio neke od njih ovdje citirati. Naravno, ne želim narušiti klauzulu privatnosti, te će svi oni koji se nisu htjeli predstaviti ostati anonimni. Krenimo redom.

Sjedio sam navečer pokraj TV-a i slušao kako spiker čita koje su sve manjine ispunile uvjet za izravni izbor svoga vijeća. Egipćani, Grci, Aškalije,... Isuse Bože - nema Hrvata! Ma je li moguće? Spali smo na to da nas se tretira kao nekakvu zemljoradničku zadrugu! Možete li reagirati kod nekoga u Hrvatskoj da sve ovo smeće od političara smjeni, zabrani djelovanje,... što god, samo da ih se makne. Sramota za Srijem, sramota i za Bačku!
(Pero, Novi Sad)

Tek sam neki dan čula da će biti izbora za manjinska vijeća. Nitko od hrvatskih prvaka se nije udostojio doći među narod, objasniti o čemu se radi, ponuditi tehničku pomoć, a vjerujte da su se svi Cigani podigli i otišli upisati u birački popis! Svaka im čast! Tako se voli svoje, tako se bori za svoje! Imate li mogućnosti obavijestiti nadležne institucije u Hrvatskoj o velikoj prijevari koju nam je smjestio taj Kuntić? Da mi nije prijatelj skrenuo pažnju na ovaj blog, teško da bih pronašla neko mjesto u medijima koje na kritički i objektivan način analizira ovaj katastrofalni poraz hrvatskih političkih prvaka u Srbiji.
(Nela, Beograd)

Pa, ovo je za poludit! Imam susjeda Slovaka i smije mi se već nekoliko dana. Veli da smo ispali najgori od sviju u Vojvodini, a busali smo se u prsa kako smo veliki, brojni, zapostavljeni... Tko nam je sada kriv? Srbi i Srbija? Pa, eto, dali su nam mogućnost da sami izaberemo svoje predstavnike, a što su uradili Subotičani? Pobrinuli se da sve to ne uspije! Samo da bi oni ostali na svojim mjestima, ma koliko to bilo bijedno. Žena mi je Srpkinja i imao sam s njom stanovitih problema u vrijeme Miloševića. Sad mi kaže: "Eto ti tvojih Hrvata. Nesposobniji ste od Cigana!" A ja htio glasovati za hrvatsku listu, u općini, uz hrvatski barjak... Baš sam bio budala! E, da mi je nekako vidjeti onoga Groznicu!!
(Miroslav, Stara Pazova)

Ovo je bila odlična prilika da se mi Hrvati na najbolji način afirmiramo i kao narod, i kao pojedinci. Znam da su mnogi trpjeli, da im je bilo teško, ali znam da su mnogi materijalno profitirali. Često sam gledao prijenos iz srpske skupštine i očekivao da čujem hrvatskog zastupnika, tog Kuntića. Ja i danas ne znam kako taj čovjek govori! S Interneta sam pronašao kako izgleda, mogao sam ga prepoznati u Skupštini, ali njegov glas (što će reći glas Hrvata u Srbiji) nikada nisam čuo. To je, možda, dopušteno zastupnicima DS-a koji samo popunjavaju mjesta, ali ne i jedinom hrvatskom zastupniku. Što će sad? Objašnjavati svojim Subotičanima kako je hrvatski narod nezainteresiran za politiku, pa neće ići na izbore za svoje zastupnike? Kako može izić pred oči onim Srijemcima koji su preživjeli Miloševićev i Šešeljev teror? Ako ima morala, neka se makne. Ma, nije vrag da nemamo boljih od Kuntića? Ja osobno poznam barem dvadeset puno pametnijih Hrvata od njega!
(Darko, Novi Beograd)

Svaka čast CroSirmiumu što je objavio istinu o našim izdajnicima. Nekada smo pljuvali po ruskom KGB-u, a danas u Vojvodini imamo hrvatski KGB: Kuntić-Groznica-Bačić! Siguran sam da je to trojac koji pravi najveću štetu nama Hrvatima, a samo zato da bi imali velike plaće i da nitko više ne može predstavljati Hrvate. Kao da su se predplatili na funkcije koje obnašaju! A sad nam se smiju susjedi. Ako imaju obraza, trebali bi se povući i prepustiti drugima da zastupaju hrvatske interese u Srbiji (Vojvodini).
(Mirko, Zemun)

Poštovani! Hvala što ste objavili ovaj post o propasti hrvatske politike u Srbiji, jer su gospoda koja su zasjela na dobro plaćenim mjestima odveć zadovoljna statusom koji i sami imaju, da im nikakve promjene nisu potrebne. Prije dvije-tri godine, pročitala sam na stranicama HMI da je nagradu Najselo dobio Novi Slankamen. Obrazloženje (vjerojatno i prijedlog) pročitao je izvjesni Mato Groznica. Slankamen je dobio tu prestižnu nagradu za "izuzetni doprinos njegovanju hrvatskoga jezika...". Prava je istina da u Slankamenu nitko ne njeguje bilo što hrvatsko, što g. Groznicu svrstava u kategoriju notornih lažaca i krivotvoritelja. A upravo taj gospodin obnaša dobro plaćenu funkciju pomoćnika (ili zamjenika) vojvođanskoga ministra manjina! Užas! Takve je laži rabio Goebels, izvrstni Hitlerov šef promidžbe, ali u vrijeme kad nije bilo tiska niti Interneta. Ne može Groznica računati s tim da će njegove laži, stotinu puta ponovljene, postati istinom.
(Ljubica, Novi Sad)

Nisam mogao povjerovati da mi Hrvati stojimo tako nisko spram ostalih naroda! Budi Bog s nama! Išao sam na općinu upisati se na hrvatski birački popis. Sve normalno, kao što veli g. Kumičić. Kad ono, ispadne da bih se sada trebao izbrisati s tog popisa! Pa, zašto? Zašto ne bih i ja birao svog zastupnika, nekog Hrvata kome vjerujem? Kuntiću, makni se i odi raditi nešto drugo! Hrvati te više ne žele!
(Tomo, Zemun)

Poštovani CroSirmium! Nisam vaš redoviti čitatelj, ali posljednji sam post pročitao s osobitim zanimanjem. Pa, kako je moguće da se Kuntić pojavi kao jedini hrvatski zastupnik? Neka zastupa svoje Subotičane, ali to je tek jedan mali dio. Nisam čuo da se hrvatska diplomacija oglasila, a trebala bi. Neka maknu Kuntića i njegove satelite! Bolje da nemamo nikoga, nego Kuntića, Bačića,... Tog sam Bačiča gledao jednom na televiziji. Možda je on završio neke škole, ali bolje neka se drži dalje od politike. Izgledao je jadno spram onoga Štrpca.
(anonimni, Beograd)

Kasno je sada plakati nad "nesretnom sudbinom". Sami smo si krivi što se nismo aktivnije uključili u popisivanje. Eto, u mom mjestu veliki broj Hrvata nije se htio upisati u birački popis, budući nisu niti znali što to znači. A nije bilo nikoga iz Subotice ili Hrvatske da ih na to malo "potjera". Držim da ste u pravu što ste optužili Subotičane za neuspjeh ovoga popisa. Zašto mi u Srijemu nemamo svoje zastupnike?
(Ivan, Sr. Karlovci)

Nikad se nisam tako jadno osjećala kao danas, kad sam čula da će SVI imati izbore za svoje zastupnike, osim Hrvata, Makedonaca i Slovenaca!
(Sandra, Pančevo)

A vidjela sam sliku onoga Groznice s Papom! Kako ga nije sram sjediti u pokrajinskoj Vladi, dok većina Hrvata jedva sastavlja kraj s krajem? I tko je njega uopće ondje postavio? DSHV?
(Anita, Opovo)

Ovo je samo dio pošte. Nisam htio objaviti vulgarne i bezobrazne mailove (a bilo je nekoliko takvih), iako sam shvatio da su napisani u očaju i beznađu. Nakon što nas je "napustila" Crkva, napustila nas je i država (Hrvatska), te prepustila samozvanom KGB-u (kako je duhovito i simbolično jedan "dopisnik" nazvao sadašnje hrvatske vrhovnike u Vojvodini) da sami sebe izaberu na mjesta koja su od iznimnog značenja za dvjesto hiljada Hrvata. Ne znam jesu li pokušali poslati svoje mišljenje i na druge adrese (primjerice DSHV, Veleposlanstvo ili neku instituciju u Hrvatskoj), ali na moju je adresu do danas stiglo točno 63 e-maila razočaranih i prevarenih Hrvata. Možda nije puno, ali je znakovito.

2 komentara:

Unknown kaže...

Dragi Hrvati i Hrvatice, unatoč činjenici da imamo - to što imamo, većina Vas kaže KGB,ipak ne bi smjeli, uz svu sramotu koju doživljavamo i proživaljavamo zaboraviti da je nekada, dok je još funkcioniralo Hrvatsko nacionalno vijeće donijelo odluku da je današni dan 19. ožujka - Sveti Josip jedan od čitiriju blagdana naše zajednice. I kako ga mi danas proslavljamo?! U koroti zbog dužnosnika kakve imamo. Već prethodni, 15. prosinca - Dan osnutka HNV-a sadašnje rukovodstvo je proslavilo - radno. To je bila njihova izjava jer se ne usuđuju više nikoga ni zvati jer se gotovo nitko i ne odaziva osim 5-6 ljudi koji su u zajednici alfa i omega. Danas bi bilo sramota još i da slave. Ali, da se nitko nije oglasio u povodu popisne bruke nikada neću moći shvatiti.
Poštovani Srijemci. Nije bolje ni u Bačkoj ni u Podunavlju. Svi su se od silne miline ušutili pa jedva dišu. Predsjednici udruga ne smiju protrječiti jer onda neće dobiti ni ono malo novca što dobijaju, a o raspodjeli odlučuje opet onih istih 5-6 ljudi. Sami sebe predstavljaju, sami se hvale, sami dijele i odlučuju o sudbi svih nas. Ustanove koje su godinama i mukotrpno stvarane danas vegetiraju. "Hrvatska riječ" posluje s gubitkom, RTV emisije nam uređuju državni službenici, a kulturu nam vodi čovjek kojega HNV nikada za tu funkciju nije predložio. Ustoličio ga je Horvat i sada plehanog obraza sjedi tamo i tiska sam svoje knjige. Ali, nemojmo samo kritizirati. Tu pomoći nema. Može li se što učiniti?

Anonimno kaže...

Ako neko obrati pažnju na brojač poseta ovog bloga primetiće da navedeni komentatori uopšte nisu posetili-pročitali prethodne tekstove sa ovog bloga.
Tada se nameće zaključak da su i komentatori i komentari izmišljeni, tj. napisao ih je isti čovek. Ko? zaključite sami.