19 ožujka 2010

Vruće Hrvatsko proljeće


Ovaj skromni blog postao je, čini se, ispušni ventil mojim sunarodnjacima koji su pogođeni najnovijim događajima u svezi izbora za hrvatsko nacionalno vijeće. Kažu da je lako biti pametan nakon boja, ali ovakav slijed događaja bio je posve predvidljiv, ako se malo bolje pogleda tko je "zastupao" Hrvate od odlaska Bele Tonkovića iz DSHV-a i smjelih nastupa pok. Antuna Skenderovića u srpskoj skupštini. No, ima vremena za detaljnu raščlambu, te ću ovaj podugački post prepustiti nekim Hrvatima koji su predugo šutjeli, a prekasno se sjetili da reagiraju. Znam da ovo nije mjesto na kom će njihov glas odjeknuti, ali iskreno su me zamolili da objavim njihovo očitovanje o aktualnim događanjima, te se nisam mogao oglušiti budući unajvećma dijelim njihovo mišljenje. Ako će im biti lakše da se to vidi na CroSirmiumu, a ne u Hrvatskoj riječi, Večernjem listu ili Jutarnjem listu, onda dobro. Molim cijenjene posjetitelje bloga CroSirmium da više ne šalju svoja reagiranja na mail, nego neka komentiraju na mjestu predviđenom za to. Teško mi je sve to čitati, a ne objaviti. Vidim da ste ogorčeni, da vam je teško, ali prava adresa za vaše reagiranje nije CroSirmium, nego DSHV i Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu.

Još nešto. Jučer je bilo Josipovo. Ako nitko drugi, svečano su ga trebali obilježiti najbolji u hrvatskoj zajednici u Srbiji. No, pozvao me jučer prijatelj iz Slankamena, mjesta koje je nositelj laskave titule "Najselo" i obavijestio da ondje nije bilo nikakve proslave, kao i da se nekoć glasoviti slankamenski Hrvatski dom otvara samo kad umre netko od rodbine ili prijatelja čelnika radi posljednje večere, a to često i nisu Hrvati.  Podsjećam, ovo je mjesto dobilo prestižnu nagradu za "izuzetan doprinos njegovanju hrvatskoga jezika i kulture". Kad je tako kod "najboljih", možete si misliti kako ja na drugim mjestima.

No, evo glavnine posta kojega su uredili neki moji sunarodnjaci.


            Razočarani neuspjehom stvaranja biračkog popisa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kad smo doživjeli poniženje i sramotu kao narod i kao pojedinci, a u nemogućnosti da se oglasimo u tzv. hrvatskim medijima, imamo potrebu oglasiti se putem privatnoga bloga kako bi se čuo i naš glas, glas Hrvata iz Beograda i Srijema o kojima subotički vrhovnici ne želi ni čuti. Ovo je prvi puta da se oglašavamo u javnosti, razočarani sramnim djelovanjem najviših zastupnika hrvatske zajednice u Srbiji (Vojvodini), vijećnika HNV-a, a nadasve DSHV-a i njegova predsjednika Petra Kuntića. Držimo da je šteta koju je napravilo ovo vodstvo velika, te da više ne smijemo šutjeti, barem mi koji smo Hrvati bili oduvijek, a ne samo kada je trebalo krasti ili zasjesti na neko mjesto sa velikom plaćom. Dugo nam je trebalo, ali smo prepoznali tko su tajnoviti „prosvjednici“ iz 2006. godine, čiji su mailovi odlazili na stotine adresa dok nisu silom zasjeli na mjesta sa kojih su danas napravili nenadomjestivu štetu cijelom hrvatskom narodu u Srbiji.

„Prosvjednici“, kako su sebe voljeli nazivati pripadnici jedne frustrirane skupine, čija je osnovna zadaća bila ne raditi ništa, ali pljuvati po svima koji nešto rade, čitavu jednu godinu su potrošili pišući svoje literarne uratke tipa „pljuni po bližnjima“ sa samo jednim ciljem: vratiti se na pozicije koje su izgubili vlastitom pogrešnom procjenom da će ih, nakon davanja ostavki, cijela hrvatska zajednica, od Toronta do Sidneya, moliti da ostanu na svojim mjestima, te da budu jedini i autentični (rekli bismo i doživotni) zastupnici svega hrvatskog interesa, pa i svog vlastitog, možda i ponajprije. Pisali su pisma gospoda uglednici, neki i sa visokim akademskim titulama, pljujući po svojim kolegama, sunarodnjacima, tražeći mrlje u njihovim obiteljima, u poslovnim vezama, ali i izmišljajući stvari o njima, poput tabloida, kako bi čitateljima privukli pozornost na sebe, te pokazali kako je neminovno da se njih proglasi za jedine i nepatvorene tumače zbilje hrvatskoga puka u Srbiji. Neki iz skupine „prosvjednika“ (članovi „uredništva“, kako su sami sebe nazvali) dokazani su lupeži, odnosno javno su otuđili dio društvene imovine, priznajući da im je to samo nedostatna plaća za veliki trud (?) koji su godinama činili na promidžbi i zaštiti hrvatskih interesa. „Ured“ je redovito slao na stotine adresa osebujni newsletter, u komu se zdušno blatilo nekoliko osoba, osobito ondašnji predsjednik IO, a poslije i predsjednik i dopredsjednik za Srijem, bezobrazno i prostački, bez ikakvih materijalnih dokaza niti argumenata, nego po principu: mogu reći što god hoću, a oni neka demantiraju. Poznato je da niti jedan demanti nema snagu klevete, pa je „uredništvo“, jednim dijelom akademski naobrazovano i poduprto prilježnim satrapima kao svjedocima, sipalo i sipalo najgnjusnije uvrijede na račun nekolicine angažiranih Hrvata, vijećnika ili dužnosnika prvog saziva HNV-a u Srbiji. 

            Dobivali smo u Srijemu redovito ove newslettere. Distribuirao ih je jedan od najaktivnijih „prosvjednika“, odavde, iz Beograda, s Yahoo javnog servisa, s „tajne“ adrese pod imenom prosvjed. Sačuvali smo ih i imamo ih i danas. Na našu veliku žalost, pokazivali smo ih našim sunarodnjacima diljem Srijema i u Hrvatskoj. Čak smo mogli u nešto i povjerovati, budući nismo imali dovoljno informacija! Ali, nakon dolaska na vlast tih „prosvjednika“, a osobito danas kad smo pročitali u srpskim medijima da jedino Hrvati neće izravno birati svoje zastupnike u HNV-u,  sve smo shvatili i nemamo više nikakvih dvojbi: svaka je „prosvjednička“ riječ bila izmišljotina i laž! Sa žaljenjem priznajemo da smo, izmanipulirani, zakasnili sa obranom hrvatskih interesa u Srijemu (a vjerojatno i u Bačkoj i Podunavlju), no držimo da sad tek predstoji prava borba za njih. Sad, kad točno znamo tko nas je doveo u ovakav položaj!

            „Prosvjednici“ su uspjeli u svojoj nakani protjerati iz javnog života nekoliko osoba čiji je životopis bio neuprljan udbaškim smećem, da ih nije niti trebalo odveć uvjeravati da se povuku korak unatrag. Sav onaj mulj, koji su „prosvjednici“ ostavili za sobom prilikom povlačenja, ponovno se vratio u čistu vodu, donijevši, osim sebe sama, još i hrpu smeća koju je usput pokupio. Svatko tko živi pokraj Dunava, dobro znade o čemu govorimo. No, već je dovoljno vremena prošlo da bi se mogla procijeniti učinkovitost „prosvjednika“, danas vladajućeg establishmenta u srbijanskih Hrvata. Pa, krenimo slijedom, „prosvjedničkim“ slijedom, onako kako su oni zamišljali da treba funkcionirati zajednica koju oni doživotno kane predstavljati pred sobom, pardon, pred svijetom.

             Polovicom lipnja 2006. godine pučisti su na stotinu adresa poslali slijedeći tekst:

Nastavimo akciju prosvjeda 2006 i rezultat ćemo uskoro imati. Kada padne Hrvatska riječ, pašće kao kula od karata cijela izdajnička struktura vlasti u HNV-u.

Uredništvo prosvjeda 2006 poziva i sve članove Vijeća DSHV-a da danas donesu odluku kojom će se nedvosmisleno pridružiti “prosvjedu 2006 i tako pomoći što bržem odlasku sadašnjeg rukovodstva HNV-a koje radi protiv interesa hrvatske zajednice.

Upravo na ovaj način djelovao je i Milošević, a prije njega Goebels: preuzmi medije i imat ćeš svu vlast!

            Jedan od temeljnih „prosvjedničkih“ dokumenata bila je i tzv. „izjava“, u kojoj se, točku po točku, analizira stanje i daje prijedlog rješenja. Izjava je dana 3. 11. 2006. godine, dakle samo nekoliko mjeseci prije puča i posvemašnjeg preuzimanja vlasti. Ta bi se „izjava“, u političkom smislu, mogla nazvati konceptom programa buduće Vlade (čitaj Izvršnog odbora). Pogledajmo cjelinu. Evo „izjave“ u autentičnom obliku, onako kako su je mnogi od nas dobili putem e-maila:

 

 

IZJAVA O STANJU U HNV-U

I MOGUĆNOSTI ZA PREVLADAVANJE KRIZE

 

I. Mi dolje potpisani vijećnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) smatramo da HNV pod rukovodstvom predsjednika Josipa Z. Pekanovića u ovome trenutku

 

1. ne funkcionira na zadovoljavajući način i zato ne ostvaruje u zadovoljavajućoj mjeri ciljeve radi kojih je osnovan,

 

2. da je radi poboljšanja njegovog funkcioniranja potrebno poduzeti slijedeće:

            2.1. razriješiti dužnosti sadašnjeg predsjednika gosp. Josipa Z. Pekanovića i izabrati novoga,

            2.2. izabrati potpredsjednike za Suboticu i Sombor,

2.3. izabrati tajnika HNV

2.4. poštovati odredbe Statuta i Poslovnika koji određuju način rada Izvršnog odbora do konstituiranja novoga,

2.5. planski i racionalno (i prikladno) trošiti novčana sredstva

 

3. radi razrješenja pitanja oko financijskog poslovanja rukovodstva HNV

            3.1. (ako se ukaže potreba,) angažirat će se stručna i neutralna revizijska kuća koja će pregledati financijsko poslovanje HNV u 2005. i prvih deset mjeseci 2006. godine i dati svoju ocjenu koju ćemo prihvatiti kao arbitražnu

            3.2. IO će u suradnji s potpisnicima ovoga dogovora izraditi financijski plan za 2007. godinu i predložiti ga HNV sredine prosinca 2006. godine.

 

II. Nadalje se slažemo da su do kraja ovoga mandata HNV slijedeći ciljevi prioritetni:

 

1. Školstvo:

            1.1. Vrtići i predškolsko obrazovanje:

                        1.1.1. Analiza pravnih mogućnosti

                        1.1.2. Izrada i tiskanje brošure namijenjene roditeljima kojom se informira roditelje o pravima i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju i kojom ih se potiče da zahtijevaju stvaranje odgovarajućih grupa na hrvatskom jeziku

                        1.1.3. Podjela brošure svim roditeljima djece odgovarajuće dobi

                        1.1.4. Izrada plana i programa rada u vrtićima i u sustavu predškolskog obrazovanja na hrvatskom jeziku

            1.2. Osnovnoškolsko obrazovanje

                        1.2.1. Analiza pravnih mogućnosti

                        1.1.2. Izrada i tiskanje brošure namijenjene roditeljima kojom se informira roditelje o pravima i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju i kojom ih se potiče da zahtijevaju stvaranje odgovarajućih grupa i razreda na hrvatskomu jeziku

                        1.1.3. Podjela brošure svim roditeljima djece odgovarajuće dobi

                        1.1.4. Intenziviranje rada oko izrade plana i programa rada grupa i razreda na hrvatskomu jeziku

            1.3. Srednjoškolsko obrazovanje

                        1.3.1. Formiranje stručne radne grupe s ciljem osnutka novojezične gimnazije na hrvatskomu jeziku s učeničkim domom u Subotici

            1.4. Visokoškolsko obrazovanje

                        1.4.1. Formiranje povjerenstva radi razjašnjenja okolnosti zbog kojih u školskoj godini 2006/2007. na Učiteljskom fakultetu u Subotici nije počela nastava i na hrvatskom jeziku i podnošenje izvješća HNV u roku od 45 dana. Povjerenstvo će imenovati HNV na slijedećoj sjednici.

                        1.4.2. Poduzimanje potrebnih mjera da u školskoj godini 2007/2008. na Učiteljskom fakultetu u Subotici bude i na hrvatskomu jeziku

                        1.4.3. Poduzimanje potrebnih koraka da u upravi Učiteljskoga fakulteta u Subotici i Hrvati budu proporcionalno zastupljeni

 

 

2. Kultura

            2.1. Završiti analizu djelatnosti udruga koje su svoju djelatnost prijavile HNV putem anketnih listova i objaviti je

            2.2. Odrediti kriterije za financiranje rada udruga na području kulture

 

3. Mediji i službena uporaba jezika

            3.1. Izraditi brošuru o pravima Hrvata na službenu uporabu jezika u Republici Srbiji i objaviti je

            3.2. Uspostaviti kontakte s dužnosnicima općina u APV i s dužnosnicima APV i poticati ih na omogućavanje ostvarenja prava Hrvata u službenu uporabu jezika na području njihove nadležnosti

            3.3. Uspostaviti suradnju uredništava medija na hrvatskomu jeziku

            3.4. Potaknuti sve medije na hrvatskom jeziku da redovito obavještavaju o terminima izlaženja, odnosno emitiranja drugih medija na hrvatskome jezike

            3.5. Poticati medije na ravnopravno i objektivno izvještavanje o radu svih hrvatskih udruga i pojedinaca

 

4. Gospodarstvo

            4.1. Stalna analiza mogućnosti aplikacija projekata za dodjelu javnih sredstava i informiranje hrvatskih udruga o tome

            4.2. Pomoć udrugama u izradi projekata

 

 

Predsjednik s potpredsjednicima i IO će, svatko u svojoj nadležnosti, uspostaviti kontakte s parlamentarnim zastupnicima i dužnosnicima hrvatske nacionalnosti na svim razinama u Republici Srbiji i redovito ih obavještavati o životu i potrebama hrvatske zajednice.

 

III. Dolje potpisani vijećnici HNV-a prihvaćamo iskrenu i transparentnu suradnju na ostvarenju navedenih ciljeva.

 

IV. Ovaj dogovor stupa na snagu izborom novog predsjednika i traje do završetka ovoga mandata.

 

Subotica, dne 3.11.2006.

Vijećnici


Na današnji dan, prije tri godine, kad je već prošao mandat HNV-u, na pučističkom skupu u Novom Slankamenu, završeno je nasilno preuzimanje vlasti u hrvatskoj zajednici Srbije, te mi u Srijemu možemo napraviti završni račun:

  1. NIJE izvršena analiza pravnih mogućnosti za formiranje hrvatskih grupa u vrtićima i predškolskim ustanovama, NISU tiskane brošure namijenjene roditeljima, NISU podijeljene roditeljima i NIJE izrađen plan i program rada u predškolskim ustanovama na hrvatskom jeziku.
  2. Na temelju studije pod naslovom “Mogući pravci razvitka hrvatske nacionalne zajednice u Srijemu”, objavljene polovicom 2004. godine, te precizne analize o mogućnostima uvođenja izučavanja “Hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture” koju je 2005. godine izradio dopredsjednik za Srijem u suradnji sa IO (objavljeno u nastavcima u “Hrvatskoj riječi” još 2004.), NIJE tiskana brošura i NIJE podijeljena roditeljima. Također NIJE intenziviran rad na izradi plana i programa grupa i razreda na hrvatskom jeziku.
  3. Nitko u Srijemu NEMA nikakvih saznanja o upisu u hrvatski odjel u Subotičkoj gimnaziji, niti na Učiteljskom fakultetu.
  4. NIJE objavljena otprije napravljena analiza o djelatnosti kulturnih udruga i NISU utvrđeni kriteriji za njihovo financiranje. Također NISU ispitani slučajevi očitog nepoštivanja postojećih kriterija kod natječaja u Republici Hrvatskoj i AP Vojvodini, te očevidnih financijskih zlouporaba.
  5. NIJE izrađena i podijeljena brošura o pravima Hrvata na uporabu materinjeg jezika, NIJE pokrenut niti jedan program na hrvatskom jeziku i pokraj otvorenih ponuda od strane pojedinih medijskih kuća. O poticanju na ravnopravno i objektivno informiranje o radu pojedinaca i udruga najbolje svjedoči zaključak koji je donešen na sastanku čelništva HNV-a sa predstavnicima srijemskih udruga, 20. ožujka 2007. godine u kojem se, za tada aktualnog dopredsjednika HNV-a, doslovce kaže:  „...Sugerira se HNV-u da utječe na to da se Vladimiru Bošnjaku ne ustupa medijski prostor...“
  6. Predsjednik i potpredsjednici NISU informirali hrvatske zastupnike u vlasti Republike Srbije o životu i potrebama hrvatske zajednice, budući se niti jedan od njih nije oglasio u Skupštini Srbije kada su pripadnici hrvatskog naroda brutalno i javno izvrgavani najtežim mogućim kvalifikacijama. Što znači ta šutnja? Odobravanje?

 

Ono što nije u ovome dogovoru od 3.11. 2006. godine spomenuto, a vjerojatno je trebalo, navest ćemo pod točkom 7.

 

  1. Pojedini bivši dužnosnici HNV-a, vodeći ljudi među “prosvjednicima”, NISU vratili nezakonito kupljena prijenosna računala. Također nisu ispitane očevidne financijske makinacije čelnika pojedinih političkih i kulturnih udruga, uz potporu i sudjelovanje nekih vijećnika, na koji je način država Hrvatska i hrvatska zajednica u Srbiji ne samo materijalno oštećena, nego joj je nanijeta i velika moralna šteta.

 

Jedan za drugim, uz aktivno sudjelovanje DSHV-a i prešutnu ( a često i glasnu) potporu hrvatske diplomacije i Crkve, snagom sile, a ne argumenata, smjenjivani su ovim slijedom: predsjednik IO Lazo Vojnić Hajduk (listopad 2006.), predsjednik HNV-a Josip Pekanović (veljača 2007.), te kao posljednji dopredsjednik HNV-a za Srijem Vladimir Bošnjak (ožujak 2007.). Prijesudnu ulogu u ovoj nemilosnoj čistki imao je DSHV, pa je tako preuzeo na sebe cjelokupnu odgovornost za stanje hrvatske zajednice u Vojvodini, kao i za funkcioniranje njezinih institucija. Očito da preuzimanje odgovornosti DSHV nije shvatio kao borbu za boljitak zajednice, nego prije svega za osobnu promidžbu predsjednika Kuntića, te još nekoliko osoba uz njega. Na žalost, bili smo slijepi kod očiju i rezultat toga puča vidimo tek danas.

Zbog svega gore iznijetog, sramimo se da nas u Skupštini Srbije zastupa Kuntić!

           Žao nam je što smo poglavito glasovali za DS (među ostalim i zbog Kuntića), ali još nam je više žao kad smo vidjeli kako se taj isti “hrvatski” zastupnik sramno ponaša u Skupštini u kojoj bi trebao braniti i zastupati hrvatske, a ne DS-ove interese. Umjesto toga, “prosvjednici” protestiraju zbog toga što su se Bunjevci uspjeli izboriti za školovanje na bunjevačkom jeziku, što se informiraju na tom istom jeziku, za razliku od “sposobnih” DSHV-ovih kadrova, koji nisu uspjeli u tradicionalno hrvatskom Srijemu otpočeti sa nastavom na hrvatskom jeziku. Za to sigurno nisu krivi Bunjevci. Niti u jednom jedinom segmentu djelovanja DSHV-a (budući je HNV njihov u cjelosti) nisu postigli nikakve rezultate, čak i u onim područjima u kojima je to bilo lako napraviti, primjerice njegovanje kulturne tradicije. Bunjevci će imati izbore za svoje Vijeće, a Kuntić i njegov ministar u Vijeću i vojvođanskoj Vladi zadužen za informiranje Mato Groznica mogu uživati u svojim uredima i čekati elektorsku skupštinu na kojoj mogu konstatirati kako “momčad koja pobjeđuje ne treba mijenjati.”

Mi, Hrvati u Srijemu, barem koji smo pozornije pratili događanja u HNV-u, nismo bili zadovoljni malobrojnim srijemskim vijećnicima, ali opet, čuli smo g. Bošnjaka, najglasnijeg od svih, kako se je u više navrata zauzimao za ozbiljnije aktivnosti na kroatiziranju Srijema, na uvođenju nastave na hrvatskom, pa za povrat Jelačićeve kuće u Petrovaradinu i Hrvatskog doma u Mitrovici, za osnutak hrvatskog kulturnog centra u prijestolnici, tj. Beogradu. Po  našem mišljenju, to su projekti koji bi značajno poboljšali položaj hrvatske zajednice u Srijemu, ali i u Bačkoj, jer daleko veću težinu ima izgovorena riječ i manifestacije u Beogradu, Zemunu ili Novome Sadu, nego u Subotici. To su bili javni projekti, objavljeni u ondašnjoj "izdajničkoj" Hrvatskoj riječi.  Možda je baš to i bio razlog da ga se makne. No, mi se s time ne mirimo i želimo dići svoj glas protiv ove sramne politike predvođene Kuntićevim DSHV-om. Neka ne misle “prosvjednici” da, ako nas sada nema u javnosti, nećemo ništa poduzimati kako bi istina o njima bila svima dostupna, i kako bismo ih spriječili da naprave još veću štetu po hrvatsku zajednicu u Srijemu, premda je i ova do sada učinjena prevelika.

  

Ogorčena skupina srijemskih Hrvata, a prije svih:

Ante Kumičić, Ivo Marelja, Zvonimir Crljen, Goran Bogner, Tomislav Škrlec, Martina Juhas i Stipo Paušek.

 

U Zemunu, o Sv.Josipu 2010.

 

 

 

 

 

 

Nema komentara: