09 travnja 2009

Priprava za novi genocid?

Ne znam ni sâm koliko sam puta morao pojašnjavati nekim mojim poznanicima, dobronamjernim Srbima, otkuda ima Hrvata u Srijemu! Skraćujem cijelu priču o autohtonosti, preskačem poglavlje o NDH, izbjegavam po Srbe neugodna mjesta,... No, uvijek iznova i iznova postavljaju ista pitanja. Jučer me posjetio susjed. Nosi novine. Neobavezno razgovaramo, dok na koncu on nije, sav uzrujan, otvorio novine i zamolio me da prokomentiram jedan članak. Uzimam novine (radi se o Pravdi, dnevnoj novini) i počinjem čitati.

Dominira veliki naslov Šifra Fm 33-5-(1), a ispod njega slijedi tekst iz koga prenosim nekoliko izvadaka.

U pripremi je novi genocid nad vojvođanskim Srbima. Ovo protjerivanje bit će najkrvavije do sada, jer se planira ubijanje i protjerivanje svih Srba 'dođoša', ali i uništavanje mnogih pokoljenja iz mješovitih brakova.

Zastanem i pogledam u susjeda. Njegov izraz lica teško da mogu riječima opisati. Imao sam dojam kako je genocid već počeo. Znao sam što će slijediti u nastavku (tko bi drugi bio izvršitelj, nego genocidni Hrvati) i htio sam prekinuti čitanje, no susjed me ohrabrivao: „Čitaj samo!“  Nastavih.

Predstavnici Vatikana, NATO, Amerike i Engleske  na svom su zloglasnom sastanku u Ženevi od 19. do 21. rujna 2003. godine donijele plan koji se krije iza zlosutne šifre Fm 33-5-(1), a koji sadrži slijedeće korake: „Vojvodinu treba najprije ekonomski potčiniti kupnjom zemljišta i poduzeća, uz pomoć stranoga kapitala, a zatim izvršiti hrvatizaciju, šiptarizaciju i germanizaciju banaka i svih ustanova od značaja“.

 

Zatim: „Svi koji su došli kolonizacijama nakon Drugoga svjetskog rata i sukoba u bivšoj SFRJ, treba protjerati preko Save i Dunava, sukladno odlukama donijetim u američkom gradu Colorado Springsu, gdje je odlučeno i da vojna ustanova 'Karađorđevo' privatizacijom mora doći u ruke Hrvata“.

 

Spuštam novine na stol i gledam u susjeda. On i dalje ima složenu paćeničku facu. Pokušavam prekinuti ovu neugodnu situaciju, ali on inzistira da pročitam tekst do kraja.

 

 

„Za progon Srba i drugih nepokornih manjina, bit će angažirane Ustaše iz zapadne Hercegovine i dokazani teroristi s Kosova, a uvođenjem obvezatnog učenja mađarskog jezika u školama, spriječit će se sekundarna asimilacija djece Mađara iz mješovitih brakova.“

 

Ima još, ali ne želim više čitati. Gledam tko je potpisan. Nepoznati novinar. Ali, zapravo, ovo su riječi profesora Đorđa Đorđevića, bivšega srpskog obavještajca. Uznemireni susjed gleda u mene, kao da sam osobno tvorac „šifre Fm...“ kako god, a onda me oprezno upita: „Čuj, susjed, moji su ovdje doselili 1935. godine iz Like. Mi ne spadamo u tu skupinu za protjerivanje, ne?“

 

Došlo mi zlo! Ma, ne mogu vjerovati da se ovako nešto može i smije objaviti u dnevnome tisku i da tužiteljstvo ne reagira, jer je ovo doista širenje mržnje pod svaku cijenu. Ne bih više trošio riječi, samo sam htio upoznati čitateljstvo koje ne prati srpski tisak kako se pretjerivanjem i lažnim vijestima može utjecati na javno mišljenje. Moj susjed, i pokraj mog uvjeravanja kako su to sve gluposti, nije posve siguran da takav plan ne postoji.

Jedina nepoznanica u cijeloj ovoj priči jest tko je naručio ovaj tekst i koja mu je namjera? Znam kako su nas mediji pljuvali 90-ih, ali sada za tim razloga nema, budući su Hrvati u ogromnom broju napustili Srbiju. Jedina poveznica bi mogla biti u vezi s primanjem Hrvatske u NATO. Ili možda griješim?

 

2 komentara:

Pero Panonski kaže...

Koji cinizam da se novine u vlasnistvu Naprednjaka zovu Pravda, odnosno u prijevodu "Istina".
Ja ne shvcam kako netko ovo pak shvaca ozbiljno. Kako to uopce shvatit sve ozbiljno?

CroSirmium kaže...

@Pero Panonski... Mora se shvatiti ozbiljno, budući stranka i cijeli taj blok imaju polovicu (čak mislim i više od toga) glasova u Srbiji.