01 siječnja 2017

Tako nam je neugodno dobro...

Sretna nam Hrvatska Nova Godina
 Uvijek se na početku nove godine podsjećamo protekle, sumiramo rezultate i svaki za sebe svodimo nekakav račun kako bismo znali jesmo li bili uspješni ili ne. Ovdje ne mislim samo na materijalne bilance (iako su one visoko po prioritetu), nego i na sve ostale aspekte našeg života. Pa, evo jednog kratkog osvrta, dakako iz kuta Crosirmiuma i tema koje prati.
Hrvatska je ponovno imala izbore. Kad iz Zemuna gledam, čini se da su neke „sile“ natjerale hrvatski establishment da se odrekne Karamarka, Hasanbegovića i desnice u Saboru, kad već nema „lijevog“ Milanovića. Sve što miriše na hrvatsko opasno je po mir u svijetu, kako izgleda. To nasilno „njegovanje“ srpske opcije u Hrvatskoj ne donosi ništa dobro, ali, na žalost, kad netko iz Brisla ili Amerike vikne, hrvatski politički prvaci popuštaju i rade kako im se zapovijedi. Eto, HDZ ostao bez Karamarka, SDP bez Milanovića, a država sve lošije stoji. Dakle, nije Hasanbegović uzrok lošeg stanja u državi.

Eto zašto su Srbi kupili MIG-ove
Slavonija ostaje bez Hrvata! Ovo je generalno najgori scenarij koji se mogao dogoditi. Dat ću samo jedan primjer, mog osobnog prijatelja koji je protjeran iz Srijema 1992. godine. Da, to je prava riječ – protjeran. Zasnovao je obitelj, ima dvoje djece i zaposlio se u jednoj slavonskoj tvornici. Supruga također. Ona je prva ostala bez posla. Nakon nekog vremena – i on. Zatim slijedi rad na crno, pa sezonski na moru, pa... I onda je rekao „Dosta!“, spakirao kufere i otišao u Njemačku.  Danas mu je cijela obitelj u Njemačkoj. On se neće vratiti. Čak ni da u Hrvatskoj bude malo bolje. Vidjeli smo se neki dan i evo njegova objašnjenja: Hrvatska namjerno uništava svoj istok, jer dugoročno nema namjeru investirati u nešto što će biti novo ratno poprište. Naježio sam se dok sam ga slušao.

Dok Slavonija ostaje bez Hrvata i Srbija ostaje bez Srba. No, poznam nekoliko mladih liječnika koji su svoje zaposlenje pronašli u Hrvatskoj, upravo u onim mjestima iz kojih Hrvati bježe. Ne smeta ih „šahovnica“ niti kuna, jer su plaće znatno veće nego u Srbiji. Slaba utjeha za hrvatsku mladež.
Svako malo iz Srbije kreće hajka na ustaše, poput nekadašnjeg ratnog izvještavanja, pa čak i gore. Hrvatska blokira Srbiju – udri po ustašama, Kolinda se ispričava zbog čokoladice – udri po ustašama, postavi se spomen ploča braniteljima koje su ubili Srbi – udri po ustašama. Nema kraja. Ali, zato je cijela nacija oduševljena kupnjom polovnih MIG-ova, koji Srbima trebaju samo zbog ustaša! Nisu problem ni Šiptari, ni Mudžahedini, ni ISIS, već samo Hrvati, odnosno ustaše. A podsjećanja na NDH su svakodnevna. Pa, kad se dogodi da Hrvatska blokira srpske pregovore za ulazak u EU zbog položaja Hrvata u Srbiji, onda je retorika slijedeća: kad bi samo naši Srbi imali takva prava u Hrvatskoj, kao što imaju Hrvati u Srbiji... I onda, naravno, ustvrde da Hrvati žive samo u Subotici i okolici, a i to je upitno, budući se mnogi od njih izjašnjavaju kao Bunjevci, ne i Hrvati. I onda obećaju da će asfaltirati jednu ulicu u Tavankutu. I da: bit će i udžbenika na hrvatskom jeziku. Za onu djecu u Tavankutu i još ponekim mjestima. Srijem i Beograd se ne spominje! Eto, nije problem prenositi na državnoj TV polnoćku iz Beograda koju predvodi Slovenac Hočevar, beogradski nadbiskup, ali nikada se neće dogoditi da se prenosi misa iz Mitrovice, jer će u crkvi biti samo Hrvati i predvodit će je biskup Đuro, također Hrvat. Osobito ako će se na koncu pjevati „blagoslovi napokon hrvatsku domovinu“, a pjevat će se.
Sumirajmo. Novih stotinu tisuća mladih Hrvata pobjeglo je iz svoje domovine, novi predsjednik Vlade samo je uglađenija inačica Sanadera, a kod istočnog susjeda nema promjena. Vjeruju da će obmanuti Nijemce, te ući u EU kao jedina ruska gubernija. Ne zaboravimo, u Srbiji su na vlasti ortodoksni četnici, sudionici ratnih pohoda po susjednim državama, pokretači ratova koje su sve do jednoga izgubili.

Pa, sretno Vam bilo Hrvati. A i Srbima neka je sa srećom. Premda su na dva različita puta, čini se da oba vode ravno u provaliju. Nadam se ne zajedničku.

Nema komentara: