20 ožujka 2016

Kristo Grbin, katolički četnik

Čekao sam nekoliko dana da netko iz hrvatske zajednice reagira na tekst objavljen u srpskom tisku, ali kako vidim da reakcije nema, evo ja ću poentirati.
U tekstu se govori o jednom čovjeku s Korčule, koji se aktivno priključio četničkom pokretu u vrijeme II. svjetskog rata. Njegovo ime je Kristo Grbin. Taj je gospodin pravio popise ustaša u Srijemu, među ostalim. Što je cilj teksta? Ima nekoliko.
Prvi cilj je pokazati da je četnički pokret bio antifašistički, jer je djelovao protiv ustaša, dakle Hrvata, dakle hrvatske države. Drugi cilj je prikazivanje četnika kao višenacionalnog pokreta, a treći da se ušutkaju svi Hrvati u Srbiji koji trebaju izaći na travanjske izbore. I sve to u svjetlu najnovijih izjave ministara u novoj hrvatskoj vladi o nesrazmjeru u zastupljenosti Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Ovaj tekst je "dokaz" da Hrvati nemaju u Srbiji pravo ništa zahtijevati, jer su potomci ratnih zločinaca.

U izdvojenom dijelu teksta, zaokruženo, dio je popisa četnika Grbina sa imenima ustaša u Srijemu. U centralnom dijelu je nekoliko imena iz Novog Slankamena. O tome sam već pisao, pa neću ponavljati. Da su ustaše htjele, Srijem bi nakon II. svjetskog rata bio bez Srba, budući onda nije bilo CNN-a, pa bi ustaški zločini bili nezabilježeni. Umjesto toga, Srijem je danas ostao bez većine Hrvata, da ne velim da u njemu skoro da i nema Hrvata. U tom "ustaškom" Slankamenu svi domaći Srbi su ostali živjeti za vrijeme rata, iako su Nijemci imali nakanu sve ih iseliti, kako bi u mjestu ostalo samo njemačko i hrvatsko stanovništvo. Isključivim zauzimanjem slankamenskog župnika i nekoliko viđenijih Hrvata, slankamenski Srbi su ostali u svojim kućama. Ali, zato je nakon rata ubijeno (prema poznatim popisima) oko 200 Hrvatica i Hrvata, od kojih dobar dio nije ni bio u ustašama. Ubojstva su bila zvjerska, s porukom.
Nije čudo što nije nitko reagirao iz Slankamena ili Banovaca, jer ondje Hrvata više i nema. Začudo, nitko se iz HNV-a ili DSHV-a nije oglasio. Možda drže da je sadržina ovoga teksta istinita, te da se slažu s njegovim ciljevima. Katolički četnik? Bravo za novinara Vuka Cvijića, kao i za obitelj katoličkog četnika Kriste Grbina.

Nema komentara: