02 veljače 2013

Svijećnica

Kad se samo sjetim 90-ih! Katolička crkva u Hrvata u Srbiji je proglašavana za promicateljicu fašizma, reakcionarnu organizaciju, onu koja bi htjela dokrajčiti sve nedoklane Srbe, te razbijačicu idile u bratsko-jedinstvenim odnosima u bivšoj državi. Nakon dvadesetak godina, što imamo?  U Hrvatskoj su na vlasti isti oni progonitelji katoličke crkve koji su bili protiv hrvatske samostalnosti. U susjednoj Srbiji, SPC je praktički na vlasti, sudjeluje u donošenju kapitalnih državnih odluka, a čak i najortodoksniji komunisti krste se i rukama i nogama, kako bi pokazali svoju odanost vjeri i crkvi. U svakoj školi sve vrvi od pravoslavnih ikona, proslavljaju se krsne slave, a manastiri po Srbiji postali su turističke atrakcije koje obnavlja i financira država.
Tko bi rekao, velim, prije dvadeset godina, da će u jednoj katoličkoj Hrvatskoj na vlasti biti ekstremni komunisti, protivnici hrvatske samostalnosti, a u nevjerničkoj Srbiji su čak i komunisti postali pravoslavni fanatici. Za ne vjerovati!

Ipak, premda smo u veeeelikoj manjini i ne pitamo se ni za što, usuđujemo se proslavljati naše blagdane i spomendane, skoro potajice, kao u prva kršćanska vremene. I zato

SRETAN IMENDAN

svim Marijama, Marinama, Marijanama i njihovim muškim parnjacima. Možda se netko od vas usudi jednoga dana upaliti veliku svijeću, te razgoniti ovaj crni mrak.

Nema komentara: