08 prosinca 2011

Je li gotovo?


Kažu kako je lako biti analitičarom nakon ovakvih izbora u Hrvatskoj. Pročitao sam na desetke hvalospjeva novim vladarima, još više cipelarenja bivšega režima, sve s ciljem uvjeravanja hrvatske javnosti kako će se napokon živjeti bolje. Htio sam pridonijeti rasvjetljavanju ovoga povijesnog trenutka, na svoj način, iz svog kuta i iz vizure urbanoga Hrvata izvan Hrvatske.
Najprije, hvala HDZ-u što je za vrlo kratko vrijeme uspio materijalizirati  plemenitu ideju s konca XX. stoljeća kad je stvarana država Hrvatska. Doduše, on je jedini krivac za njezinu propast, no o tome su ovih dana svi pisali. Sve skupa, napuštanje Jugoslavije, obrana države i naroda, te obnova europskih kulturnih vrijednosti, bit će zakopani i zaboravljeni iz jednostavnog razloga što su izravni sudionici toga procesa u velikom broju bili PROTIV te ideje, što je tek danas, nakon pravog političkog zemljotresa, posve razvidno. Narod, ponešen nacionalnim zanosom, osvjestio se tek kad je osjetio praznu lisnicu i vidio kako se lupeški vlada državom. No, isti taj narod još uvijek ne vidi tko su mu susjedi, budući nova vlast obećava razvitak najboljih odnosa sa susjedima. U Srbiji, nakon proglašenja rezultata izbora, svi su odahnuli. Politička smrt HDZ-a tumači se kao poraz ideje nezavisne hrvatske države i povratak na one stare „ključeve“ po kojima Srbi  imaju pravo upravljati hrvatskom državom na način i uz metode iz Titova doba. Nije mali broj komentara u srpskim medijima tipa „naši su pobijedili“, ma što se pod time podrazumijevalo. Poglavito se naglašava kako će nova vlast povući optužbu za genocid, što je prijeki put do potpunog redefiniranja puta u hrvatsku samostalnost.
Dakle, u Srbiji su ovakvi rezultati izbora u Hrvatskoj dočekani s oduševljenjem.
Pogodite zašto.
Nadalje, ne bi više na Hrvatsku trebalo gledati kao na srednjeeuropsku katoličku državu, jer se pokazalo da nije niti jedno od to dvoje. Nemoguće je da predsjednici takve države budu Mesić i Josipović, ili da je na ulasku u EU predstavlja Čačić ili, još gore, Šeks. Nije spojivo s katoličkim svjetonazorom da se tako bezobzirno krade, poput bivšega premijera i još tko zna koliko osoba na visokim položajima. Možda je istina da je povijest učiteljica života, ali to se ovdje ne može primjeniti, tako da će ove godine većinskom katoličkom stanovništvu Božić čestitati najviši dužnosnici koji nisu katolici.
Na koncu, tek su sada stvoreni uvjeti za neku novu Hrvatsku, budući sam posve siguran da ova neće dugo izdržati. Ne mislim tako zbog toga što su Pusićka i Milanović nesposobni i glupi političari, nego zato što su na vlast došli nakon nacionalnog razočarenja svenarodnim pokretom oličenom u HDZ-u i to sa ne više od 25% biračkoga tijela. Ova činjenica pokazuje visoki stupanj apstinencije od političkoga života, te visoka očekivanja od stranoga miješanja u hrvatsku politiku. Nije rijetkost čuti u hrvatskim domovima slijedeću rečenicu: „Barem da nas Nijemci okupiraju!“
Rodit će se, ili se je već rodila, generacija Hrvata koji će imati dovoljno mudrosti za vođenje ovako lijepe države. Pitanje je samo koliko će se dugo opirati ova sadašnja nesposobna politička elita i koliku će štetu nanijeti, ne samo ekonomsku, nego prije svega moralnu.





Nema komentara: