14 ožujka 2011

Posljednja bitka Domovinskoga rata

Napokon će odahnuti milijuni znatiželjnika, kad se u Haaškoj sudnici pročita presuda hrvatskim generalima, a to će se dogoditi 15. travnja. Nije mogao biti odabran bolji datum. Samo dva dana nakon izricanja presude, uslijedit će Cvjetnica, pa Veliki Tjedan i Uskrs. Idealno za obje strane.
Obje strane?

U ovom slučaju nema drukčijeg tumačenja, osim postojanja pobjednika i poraženog. Ako hrvatski generali budu osuđeni, Srbi su pobijedili. To nitko neće moći osporiti. Nakon toga uslijedit će već pripremljeni scenarij sveopćeg ponižavanja Hrvata, da bi na koncu sve završilo velikodušnom ponudom za ulaskom u neku novu zajednicu, uniju, savez, u kom će formalno Hrvati biti ravnopravni, a zapravo će postati tuđe sluge. Najteža posljedica bit će gubitak suvereniteta, odnosno Hrvati će imati državu samo na papiru, formalno, ali neće njome i upravljati.
Druga mogućnost jest oslobađajuća presuda. No, što bi ona značila? Na prvom mjestu, potvrdu precizne definicije karaktera rata, jer je on uistinu bio i oslobodilački i obrambeni. Nakon toga, padaju u vodu sva lažna svjedočenja i namjerni pokušaji da se rat kriminalizira i proglasi građanskim. Stavila bi se točka i moglo bi se pristupiti vođenju jedne smirenije vanjske politike, a susjednu Srbiju postavilo na mjesto koje joj i pripada - agresorsko i gubitničko.
Nema srednjih rješenja! Nema poravnavanja, niti izjednačavanja! Ne može biti neriješeno - pobjeda ili poraz. Zato, budimo pripravni i dočekajmo presudu u duhu Uskrsa, čak i ako nismo praktični vjernici, jer nakon ove presude ništa više neće biti isto.

1 komentar:

horvatinkoln kaže...

Mozda je malo pregrubo reci da su Srbi pobijedili ako hrvatski generali budu osudjeni, jer ce se to svakako dogoditi. Osobno ne mislim da je to pobjeda Srba, vec se ovdje radi o totalnom krahu i porazu hrvatske politike.