17 kolovoza 2010

Morbidni C'est la vie

Današnja vijest o tome kako će Hrvatska izručiti Srbiji najokrutnijeg zločinca srpskoga podzemlja, Sretka Kalinića, zvuči naprosto nevjerojatno. Radi se o čovjeku pod nadimkom Zver čiji su pothvati bili poznati još u vrijeme okupacije Hrvatske, dakle radi se o stroju za ubijanje. Iz hrvatskog zatvora preselit će u srpski zatvor, što samo po sebi nije loše, da nije tako svježih sjećanja.
Najprije bih podsjetio na Vladu Bakića, kriminalca, koji je kriminalnu karijeru ostvario u Italiji. Uhićen je nakon ubojstva talijanskoga policajca kojemu je odrezao glavu, a potom je šutirao po ulici. Izručen Srbiji, a onda aktiviran u srpskim vojnim postrojbama. Nezamislivo mi je što je sve ta osoba mogla napraviti u Hrvatskoj. Na koncu je uhićen zbog ubojstva srpskog časnika ispred jedne osnovne škole u Zemunu.
Željko Ražnatović Arkan, srpski kriminalac, uhićen u Dvoru na Uni u vrijeme "balvan-revolucije", te pušten iz Remetinca u srpnju 1991. godine. Tko je bio odgovoran za njegovo puštanje i koji su bili razlozi (milijun maraka, razmjena za Antuna Kikaša, ili zapovijed UDBE) do danas nije razjašnjeno, ali je posve poznato što je Arkan sve napravio do svoje smrti.

Srpske su vlasti obilato koristile usluge najokrutnijih ubojica tijekom ratova 90-ih, te za obračune na domaćem terenu zarad očuvanja ili dolaska na vlast. Na neki način, u tome im je zdušno pomagala Hrvatska tako što je propustila priliku da kazni počinitelje teških kaznenih djela. Zbog ratnih iskustava, ne vjerujem da je izručivanje Zveri Beogradu išta drukčije od prijašnjih. Osobito je "zanimljivo" da većina srpskih ubojica ima i hrvatsko državljanstvo (Legija, Zver,...), a da se unatoč toj činjenici nije ništa poduzelo na otkrivanju "davatelja" domovnica.
Pozdrav jadnoj hrvatskoj diplomaciji.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Ovakvim četničko partizanskim zvijerima su davali Domovnice a Hrvati iz Srijema su morali vaditi krsne listove iz matičnih župa i donositi Jugoslovenske dokumente u kojima su se bilo kada izjasnili kao Hrvati da bi dobili Domovnicu-bez ikakvog komentara iz vlastitog iskustva svoje obitelji govorim,sramota čak i za ovu Socijalističku,lažno demokratsku Hrvatsku