04 listopada 2009

Žrtve antifašizma

Dne 3.listopada 2009. godine trebalo je doći do posjeta udruge hrvatskih logoraša Srbiji, radi postavljanja spomen-obilježja u logorima Stajićevo i Begejci. Budući je Srbija država utemeljena na partizansko-četničkom antifašizmu, nije dopustila ovaj posjet niti postavljanje bilo čega što bi narušilo njezin antifašistički image. Na drugoj strani, genocidna i fašistička Hrvatska njeguje iste takve temelje, pa održava logor Jasenovac i kani podići spomenike i na drugim mjestima. U cilju boljeg razumijevanja ove situacije, preporučam čitanje ovoga teksta koji opisuje stradanja u logorima, te novinarskog izvješća u svezi s otkazanim posjetom. Cinici bi rekli da ćete čitanjem ovih tekstova razumjeti što je srpski antifašizam u svojoj biti.

4 komentara:

Anonimno kaže...

Ne vjerujem da će do postavljanja bilo kakvih obilježja doći u Srbiji, osobito ako se radi o hrvatskim žrtvama. Htio bih samo prokomentirati i posljednja događanja u svezi nasilja u Beogradu. Začudo da na prosvjednim skupovima nisam vidio predstavnike SPC, makar formalno. To ima vrlo jasnu poruku.
Pozdrav. Krešo

Anonimno kaže...

www.camo.ch/capljina_LS.htm

Anonimno kaže...

I ja isto mislim da do postavljanja spomemnika u Srbiji, u spomen na hrvatske žrtve srpskog fašizma iz doba velikosrpske agresije na Hrvatsku neće doći jer srbijanske vlasti njeguju svoj lažni antifašizam, i spomenik u srpskim logorima bi narušio tu idilu. Ne znam je li "demokratska" post-miloševićevska Srbija uopće priznaje da je u Srbiji bilo konc-logora za Hrvate, ili se tumači da je riječ o ugodnim zarobljeničkim logorima za zle "ustaše"?
Službeni Beograd ne priznaje ni da je u Srbiji u WWII bio srpski holocaust nad srpskim Židovima, u konc-logoru Banjica (dokazano po dokumentima iz beogradskih arhiva, kao i to da su "antifašisitčki" četnici od Draže Mihailovića lovili sakrivene Židove po srpskoj provinciji, od 1942. do 1944., i za svakog ulovljenog Židova dobili od njemačkih nacista novčanu nagradu, sveukupno 500.000 dinara je Reich potrošio na srpske četničke zapovjednike).

Anonimno kaže...

Antifašizam,partizani,četnici i sve to veže samo jedna zajednička poveznica-batinjanje,ubijanje na najprimitivnije načine od kojih se normalnom čovjeku ledi krv u žilama.
Nema razlike u načinu ubijanja partizana 1945 i partizana odnosno JNA 1991-udaranje motkama dok prolaziš kroz kolonu, zatvaranje u podrume uz svakodnevno prebijanje i na kraju masovno ubijanje motkama,noževima ili pak sretnici završavaju streljani. Ovako izgleda opis Ovčare,Mitrovice,Stajićeva iz 1991 godine a tako izgleda identično i opis Križnih puteva-od Dravograda pa do opet Mitrovice Stare Pazove itd.Iste uloge,čak ista prezimena samo 50 godina kasnije.
I da se postavi ploča u Stajićevu pitam se koliko će dugo biti nakon što se svi vrate kućama?