13 kolovoza 2009

Uvjetna posudba države

Politika je jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti i volio bih da mi neko dokaže da sam u krivu, premda nisam političar niti to kanim postati. Svaka čast znanstvenicima, liječnicima i umjetnicima. Ono po čemu pamtimo historijske epohe zasluga je - političara. Oni su ustrojavali države, započinjali i završavali ratove, stvarali uvjete za boljitak i propast pojedinih društava, a običnom puku ostavljali jedino da viče "hura" ili "ua", kako je već odgovaralo trenutku.
U tu je priču, naravno, vrlo upleten i mali hrvatski narod i njegov ponovni pokušaj za uspostavljanjem vlastite države. Sa zakašnjenjem od sto i više godina, imamo vlastitu državu, međunarodno priznatu, suverenu,... bla, bla, bla,... A što to, u biti, znači za običnog čovjeka? Nacionalna država znači, prije svega, zaštita političkog i svakog drugog nacionalnog identiteta, čime se postaje (skoro) jednakopravni čimbenik u svjetu. Nacija koja nema vlastitu državu ne može svoja prava ostvarivati u okvirima bilo koje međunarodne organizacije, ma koliko se one trudile rješavati statusna, ekonomska, kulturna i sva druga pitanja od značaja za dotičnu naciju. Ne može, jer su države nositelji političkog suvereniteta. Dakle, politika jest najvažnija ljudska djelatnost i stoga nije teško zaključiti kako je svaka nacija dužna odnjegovati političku elitu, ukoliko želi prosperitet i visoko mjesto na civilizacijskoj ljestvici.
Naravno da me najviše interesira kako je ustrojena hrvatska država i kakvi su njezini političari. Nije točno da svaka nacionalna država ima vlast kakvu zaslužuje, bilo da se radi o demokratskoj ili autokratskoj državi. Često nisu u suglasju želje i potrebe nacije s aktualnim vodstvom, a upravo to je slučaj, po mom skromnom mišljenju, u današnjoj Hrvatskoj. Dobro, i u mnogim drugim državama, ali to je već njihov problem. Dat ću si malo slobode za raščlambu želja, potreba i mogućnosti u XX. stoljeću. Velika, dobro ustrojena država poput Austrougarske, raspala se sama od sebe. Nije bio nužan niti I. svjetski rat. Ona je već bila dobrano načeta mnogim unutarnjim nesuglasicama. Narodi koji su tvorili K&K monarhijju imali su želju za samostalnošću, upravo na način opisan u prvom odlomku: ustrojstvom vlastite nacionalne države. Tu su njihovu želju artikulirali političari, pretvarajući je u zbilju. Ne i Hrvati! Kao da nismo imali primjer Jelačića i njegove odlučne borbe za svoj rod, naši su političari odabrali "lakše" rješenje: staroga gospodara zamijenili su novim. Narednih dvadesetak godina imali smo prilike vidjeti kako srpski hegemonizam nastoji preustrojiti cijeli prostor nazvan Jugoslavija (prihvatljiviji naziv za "Srbija"). Hrvatski političari, pače i oni koji su bili protiv "srljanja u maglu", grabili su svoj dio kolača, ali ne radi boljitka hrvatske nacije, nego radi vlastitog probitka. Rezultat toga je, primjerice, ljetna rezidencija srpskoga kralja u Splitu (!!). Posljedice su još gore: srpski se politički utjecaj proširio na one oblasti u kojima su Srbi bili tek izbjeglice od turskoga zuluma!
Dvadeset i tri godine pod srpskim kraljem bile su dovoljne (Isuse Bože, kako vrijeme leti!) da Hrvati otkriju toplu vodu: treba nam vlastita država. Kad je već nismo mogli napraviti nakon raspada K&K monarhije, ajmo sad. I tako je nastala NDH.
Ne bih dalje elaborirao tezu o Hrvatskoj između 1941. i 1945. godine. Ponovit ću samo ono što sam i prije napisao: svoj poraz u ratu Hrvati su pošteno platili teritorijem i tisućama života. Jednako tako su prošli i Nijemci, hrvatski saveznici. Danas bismo rekli kako je to bila neminovna pravda. Četrdeset i pet godina Hrvati su morali trpjeti radi "zadovoljenja pravde", u novoj tamnici istoga imena - Jugoslavija. Napokon, i bez svjetskoga rata (ali uz ekstremno važan događaj rušenja Berlinskoga zida i propasti SSSR-a), Hrvatima se ponovno ukazala šansa za uspostavu nacionalne države. Ovoga puta smo uspjeli. Republika Hrvatska je članica UN-a, najvažnije međunarodne organizacije, iz čijeg članstva izviru i sva druga prava u svijetu.
Što smo očekivali od RH? Nemojmo zabijati glavu u pijesak: htjeli smo isto što i (neki) naši pređi 1918. i 1941. godine - vlastitu hrvatsku državu. Ništa više, ali i - ništa manje. Političari su imali zadaću ustrojiti tu državu prema suvremenim načelima i držim da su unajvećma u tome uspjeli. RH se naslonila na pozitivne trendove zapadnih demokracija. Izvukli smo se sa Balkana, otrgnuli se od srpske autokratije i hegemonije, te pobjegli od sindroma "vječite ustaške krivnje".
Hrvatski su političari, na žalost, ponovno napravili kardinalne pogreške! Umjesto raskida s prijašnjim sustavom, općom lustracijom, te ugledanjem na pozitivne primjere u istočnoj Europi, Hrvati su ostavili stare komunističke kadrove da upravljaju novom nekomunističkom državom! To se danas pokazalo kao najveća pogreška, a njezinu cijenu još nismo dokučili.
Jedno je sigurno: najveći su gubitnici oni koji su ovu Hrvatsku i stvorili, njezini branitelji, počev od generala koji leže u Haagu (jeste li čuli da je netko od generala pobjedničke vojske SAD optužen za prekomjerno granatiranje Hiroshime?), pa do mladih, obrazovanih Hrvata, koji su ljepšu budućnost (umjesto u svojoj državi) potražili u inozemstvu. Ova hrvatska država počiva na apsurdu: jedni su pobijedili i za nju se izborili, a gubitnici njome vladaju! Na žalost - neuspješno! No, jedino što trebaju znati sadašnji vladari Hrvatske jest da su ovu zemlju, najljepšu na svijetu, posudili od novih generacija Hrvata pod samo jednim uvjetom: da ju učine istinskom zemljom Hrvata, uglednu i poštovanu u cijelome svijetu. Nije im dana Hrvatska da ju pljačkaju i prodaju dio po dio, kao što su nekoć prodali Srijem i Boku, pa ako toga nisu svjesni, potrebno ih je na to čim prije podsjetiti.
Vladari Hrvatske više nemaju pravo na pogreške, niti na ispravljanje istih, a niti mi Hrvati imamo vremena za neku novu priliku uspostave normalne države. Poglavito nitko nema pravo ponovno nas uvući u nekakvu zajednicu balkanskih naroda, pod bilo kakvom izlikom. Posuđeno treba žurno vratiti generacijama koje nemaju pričuvnu domovinu.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Nakon čitanja vašeg posta jednostavno nemogu ostati ravnodušan i zato još jednom svaka čast. Pozdrav iz Zadra

zemunac do 91 kaže...

Zbilja dobar tekst (kao i uvijek), pogotovu zavrsnica. No uvijek ima neko ali, ovoga puta se netice Vas vec naroda koji u opisanoj zemlji zivi. Napisat cu samo Kerum(on je trenutno aktualan zato je i naveden, inace ih je i previse) tko ga samo izabra. Nekad se bojim sebi priznati da bi se mogla povuc i paralela s glasackim tijelom "regije", ma koliko se ja tomu protivio. Kako u svijetu u kome vise nikakav problem nije doc do informacije takvi dobiju vlast u ruke. Svi nekako intelektualno nabrijani (mislim na glasacko tijelo), a na vlast dolaze Milosevici, radikali, dodizi pa i nama se stricek Ivo dogodio sve skupa s Kalmetom, Zuzulom i ostalom bratijom. Ah da, da ovi drugi nebi ostali postedjeni Bandic, Linic, ... nabrajanju nikad kraja. Kao da narod ima pamcenj samo 24 h. Kako inace objasnit ta nikad ispunjena predizborna obecanja. Nekad pomislim gledajuc informativne emisije na HTV-u, kako se odlicuju mladi zasnivat obitelji, radjat djecu(to je zbilja hrabrost), divim se tim ljudima.
Vama lijepi pozdrav, redovito citam.