19 kolovoza 2009

Nezasluženi zaborav

Na današnji dan, 19. kolovoza 1691. godine, dogodila se Bitka kod Slankamena. Podsjećam na ovaj datum jer zorno dočarava kako smo spremni zaboraviti i sustavno potisnuti iz sjećanja neke važne događaje, a ova bitka to svakako jest. Nitko nije obilježio, niti skromnim spominjanjem, ovaj događaj, pače ni oni koji i danas ondje žive. O misama zadušnicama ili okruglim stolovima da i ne govorim, tako da je očevidno suglasje između Crkve i svjetovnih zastupnika. Sličan osjećaj imao sam i za posljednje "proslave" Dana pobjede, što je još tragičnije, budući se radi o ključnom događaju nakon koga je definirana nova Hrvatska. Obradovah se kad vidjeh kod Sandre Skanderlić, u njezinom povijesnom kalendaru, da ne spada u red zaboravnih.
Na nedavno restauriranom spomeniku, ništa nije isto kao u prvotnome izdanju, pa je čak novi i ćirilični epitaf. Ovaj srijemski primjer neka posluži kao upozorenje što se može dogoditi u bilo kom dijelu današnje Hrvatske, ako se namjerno prepuste zaboravu hrvatske svetinje i hrvatski velikani. Neka je vječna slava Adamu Zrinskom i svim poginulim hrvatskim (i svim drugim) braniteljima čije kosti leže po Fruškoj Gori iznad brda Miholjca kod Slankamena.



Broj komentara: 35:

Pero Panonski kaže...

Jos da je Prinz Eugen pravoslavac, sreci ne bi bilo kraja :D. 3

Taj Prinz Eugen je svakom problematican. Jer iza njega se promijenila znacajno etnicka karta ovih nasih etnickih prostora. Pa tako iz Bosne su krscani bili povuceni na Sjever, a sve lokalne poturice su otisle u tu Bosnu. Sad ti objasni npr. bosnjackoj eliti da je pred 300 i nesto godina, vecina stanovnistva im zivjela u Slavoniji i kako onda ukorporirat price o tome da su "vjekovima" u Bosni :D

Cudno neko doba, sve se zaboravlja.

Anonimno kaže...

Katastrofa je što ovakvi likovi kao ovaj sa clipa danas stoje i pričaju neke nebuloze pod spomenikom koji je podigla Katarina Zrinski inače supruga poslijednjeg Zrinskog poginulog na Miholjcu iznad Slankamena.Neki dan sam bio nakon puno godina od kada više ne živim u našem hrvatskom Slankamenu prvi puta kod spomenika i vidio ćirilicu na ploči koja tamo nikada nije bila ali eto sada srpskim restauriranjem povjesti kao i ploča na spomeniku tako i cijeli Slankamen je postao "istorijski" srpski samo što još ne mogu reći da se Adam Zrinski zvao ustvari Milorad pa bi sve bilo riješeno.
Kako su ti Srbi jadan narod to je jednostavno nevjerojatno.
Pozdrav autoru uz poruku da povijest nije na ćirličnoj ploči već u nama svima,a mi znamo istinu i trudit ćemo da se da ona zauvjek ostane sačuvana!
Pozdrav D.R.

Anonimno kaže...

Ako se ne varam, poslednji Zrinski je bio Antun Zrinski i umro je u Grazu 1703 g.
Spomenik u Slankamenu je podignut 1892, tj. 200 g. kasnije, pa ne znam kako ga je mogla podići Katarina Zrinski, posebice ako je poslednji Zrinski poginuo 1691.g.
Inače, stihove koji su uklesani na spomen ploči, je napisao Jovan Jovanović Zmaj.
Ili griješim?

Anonimno kaže...

Adam Zrinski nije bio poslijednji Zrinski to je točno samo poslijednji je vojskovođa od Zrinskih i poginuo je od izdajničkog metka u leđa austrijskog vojnika kod Slankamena i njemu u čast i svim poginulim katolicima je Katarina Zrinski PODIGLA spomenik i to ne spore ni srpski povjesničari.
Spomenik je OBNOVLJEN 1892 godine od strane Marije Terezija koja je najvjerojatnije po srpskoj istoriji MIlica Trivanović ili nešto slično i nakon obnove Marija Terezija daruje zemljište Slankamenačkoj obitelji Ratzzinger koja je promjenila svoje prezime u Rajković (postoji pisani dokument u katoličkoj crkvi u Slankamenu) na čuvanje i održavanje te zadužuje istu obitelj za održavanje spomenika. A gospodin Čika Jova Zmaj je rođen 1833 i živio do 1904 te stvarno sa katolicima i Zrinskima a tek sa Hrvatskim Slankamenom nema nikakve veze osim što su njegovi stihovi jedno vrijeme stvarno bili na spomeniku ali 300godina iza bitke.
Ja sam rođen Slankamenac i teško je meni i nama koji smo tamo živili stoljećima tumačiti ISTORIJU po kojoj su prvo nastali Srbi pa amebe pa onda ostatak svijeta!

Anonimno kaže...

Nikada ali baš nikada Hrvatski velikani nisu išli paliti i rušiti Srbiju pa je tako malo vjerojatno i da je jedan Zrinski išao u srpsku zemlju boriti se za neki poganski (čitaj srbski) narod.
Ali zato su Srbi bili gdje god se ratuje i pljačka pa su najvjerojatnije i u ovoj bitki na kraju pokrali što se moglo sa poginulih vojnika a ne bi me čudilo da su baš tada i vidjeli prvi puta naš Srijem i eto ti problema. Kad čovjek pogleda ovu spodobu na clipu pomisli da je to naslijednik od poginulih Turaka samo mu nedostaje turban na glavi i brkovi pa bi si čovjek može predočiti protiv čega se mi borimo od Zrinskih do dana današnjeg.

Anonimno kaže...

Državni arihiv u Zagrebu link Zrinski:http://www.daz.hr/vodic/k-vlastelinski-obiteljski-i-osobni-arhivski-fondovi/k2-obiteljski-arhivski-fondovi/392-hr-dazg-834-obitelj-zrinski

Anonimno kaže...

Dobro, zna li netko kada je podignut prvi spomenk kod Slankamena i može li napisati izvor za to?

Anonimno kaže...

Da li je tačno da su u borbi kod Slankamena 1691 učetvovali i srbi na strani Austrijske vojske pod vođstvom Jovana Monasterlije?

CroSirmium kaže...

"Da li je tačno..."
Da, točno je, u austrijskoj vojsci bilo je plaćenih vojnika Srba pod zapovjedništvom Jovana Monasterlije. Prema nekim izvorima, oni su dosta zakasnili u bitku, tako da njihova uloga u cijeloj priči nije baš vrijedna spomena. Ali, da - bilo je Srba.

Anonimno kaže...

Plaćenici autore znači pljačkaši, silovatelji, ubojice i sve što ide uz prefix PLAĆENICI!
Ne bih rekao da je netko bilo gdje u svijetu podigao spomenik plaćenicima ali eto kako kaže spodoba sa klipa na kraju to ispala velika srpska bitka.Ej Hrvati što vi sve tolerirate pa ovo je događaj koji bi hrvatko ministarstvo kulture i znanosti trebalo u dnevniku osuditi!To ti je kao da Hrvati dođu na Kosovo slaviti pobjedu nad Turcima.Ali da to nije dobra usporedba jer srbi su i tamo izgubili...

CroSirmium kaže...

Ovaj blog i postoji zbog toga što se ne mirim s krivotvorinama. Hrvatsko pristajanje na krivotvorine, te konformistička šutnja učinili su nas pogodnima za svaku vrstu manipulacije.

Anonimno kaže...

Da ne bismo podlegli konformističkoj šutnji evo podataka do kojih sam ja mogao doći:
Katarina zrinski je žena Petra Zrinskog (a ne supruga Adanma koji je poginuo kod Slankamena), tj. žena Adamovog strica. Umrla je u dominikanskom samostanu gde su je zatvorili austrijanci posle pogubljenja njenog brata, Frana Krtsa Frankopana i muža Petra Zrinskog koji su pogubljeni zbog planiranja pobune protiv kralja i pokušaja stvaranja saveza sa Turcima. Ove podatke možete pronaći na linku koji sam ostavio u jednom od prošlih koemtara ili na:www.croatia.ch/zanimljivosti/080414.php
Dakle, zamolio bih svakog ko ima bilo kakav podatak da je ona sagradila spomenik kod Slankamena neka napiše link ili izvor za to.
Ja sam došao do podataka da je spomenik podignut 1891.g., a da je osveštan 1892.g. Na njega je tada postavljana ploča sa stihovima Jovana Jovanovića Zmaja i bio je hor Stevana Mokranjca.
Kako je moguće da je Austrougarska dozvolila da se na jedan ovakav spomenik postave stihovi pesnika čiji su pretci bili "Plaćenici znači pljačkaši, silovatelji, ubojice i sve što ide uz prefix PLAĆENICI!"

Anonimno kaže...

Da nastavim.
Hrvatska riječ 08. Svibanj 2009.
"Austrijska vojska pod komandom grofa Ludviga Vilhelma Badenskog sukobila se s turskom vojskom 19. kolovoza 1691. godine. Kršćanska vojska s približno 30.000 vojnika uspjela je poraziti tursku vojsku od 60.000 vojnika. U sastavu austrijske vojske nalazile su se hrvatske i srpske postrojbe, koje su činile znatan dio vojske. Zapovjednik jedne hrvatske postrojbe bio je Adam Zrinski..."
www.hrvatskarijec.rs/source/index.php/Slankamen-srijemski-biser.html
Inače, srpske vojnike (koji su bili u sastavu austrijske vojske) je predvodio Jovan Monasterlija podvojvoda Habzbuške monarhije imenovan od strane cara Leopolda 1691g verovatno zato što je njeova vojska zakasnila u bitku jer je okolo palila, pljačkala i silovala.
Dakle, kod slankamena se sukobila Austrijska i Turska vojska, a u satavu Austrijske vojske su bili vojnici iz Austrijske monarhije-logično (Austrijanci, Hrvati, Srbi ....) i svi su tamo ginuli (na žalost) za državu u kojoj su tada živeli.

Anonimno kaže...

III deo.
Preslušao sam clip nekoliko puta i tu se nigde ne pominje Srbija niti srpska vojska ili srpska istorija, već samo Zavod za zaštitu spomenika i Turistička organizacija Inđije, šta je urađeno i da će možda biti i put.
Nije mi jasno o kakvim krivotvorinama je reč jer je spomenik isti kakav je i bio pre resturacije čak su slova na epitafu bila ranije ispisana ćirilicom. Ukoliko mi ne verujete pogledajte link www.vojvodinacafe.com/forum/srem/stari-slankamen-8285/ fotografije su iz 2004g. Ja se stvarno ne sećam da li su pre 2004 slova bila latinična (a bio sam gore 100 puta).
Nije mi jasno, da li mislite da je spomenik trebalo da ostane u korovu i zapušten i ko je trebao da to sredi Austrija, Hrvatska ...?Možda, ali koliko ja znam nikakvog interesovanja nije bilo. I ovo što je urađeno nije uradila ni Srbija već Turistička organizacija Inđije (baš perfidno).
Pošto sam i ja rođeni Slankamenac mislim da je dobro što je bilo šta urađeno (ništa nije ni dodato ni oduzeto,čak je postavljen i gomobran-spomenik je bio oštećen od groma), a ne da tamo raste korov.
Možda će u narednim godinama taj spomenik biti u Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji..., pa neka tada natpis bude latinicom ili bilo kom pismu ( da li će tada to biti iskrivljavanje istorije?).
Nadam se da ćete ovo objaviti jer sam pokušao da budem dobronameran i bilo bi dobro da se neke stvari provere jer omalovažavanjem i vređanjem drugih nećemo daleko stići.

Anonimno kaže...

Prijatelju moj i ja sam ROĐENI SLANKAMENAC ali ti govoriš kakav je spomenik bio 2004!!!Ja znam kakav je bio 1991 godine jer sam tada bio zadnji puta tamo i sada sam ga 2009 godine ponovo obišao jer nisam smio doći u svoje selo 18 godina. Ja ću ti pojasniti što znači iskrivljivanje povjesti.Sve je počelo pred rat u organizaciji proslave bitke od strane Inđijskih vlasti kada su gore umjesto kulturnog programa napravili četnički party, doveli su neke spodobe bradate iz Srbije sa kokardama i bradama prodavali četnička obilježja i majce na štandu i puštali glazbu od koje smo svi mi Slankamenci i Srbi starosjedioci utekli.Tada su počeli govori gore o bitki o Srbima poginulim u toj bitki i tada su uklonili latinicu i svaku pomisao na Hrvate ,Zrinske i bilo što,što bi moglo podsjećati na Hrvate.To ti je istina kolega moj i to Vam nećemo nikada zaboravit jedino što može riješiti stvar je da se gore stavi ploča sa nadpisom "OVDJE JE POGINUO HRVATSKI KRILNIK ADAM ZRINSKI,MUČKI UBIJEN OD IZDAJICA S LEĐA BOREĆI SE ZA SVOJ NAROD I HRVATSKU"!Jer to je istina i spomenik je podigla njegova supruga a ne supruga jovana monasterlije.

CroSirmium kaže...

Budući je puno anonimnih komentatora, potreban je mali napor da se skuži tko je tko od anonimnih. Evo, onda, malog dodatka na post.
Nisam bio baš sto puta na tom spomeniku, ali jesam nekoliko. Za proslavu 300 obljetnice prvi puta je uklonjen originalni natpis (na njemačkom!) i dodana bijela ploča sa Zmajevim stihovima na ćirilici. To sam vidio i mogu potvrditi da je tako bilo. Proslava je bila sukladna šovinističkoj euforiji u Srbiji 1991. godine, kako je primjetio jedan od komentatora. Općina Inđija je doista lijepo obnovila spomenik, ali je ostao onaj "ćirilični dodatak" za koga nema niti jedan jedini razlog da ostane. Što je slijedeće? Da se Petrovaradinska tvrđava proglasi za najveću srpsku obrambenu građevinu? Na to sam mislio kad sa govorio o krivotvorenju, koga naravno ima i na drugim mjestima, ali o tome neka pišu drugi.
Imam zamjerki i na lokalnu hrvatsku zajednicu koja tom događaju također ne pridaje nikakav značaj i ničim ga ne obilježava, čak i u onome dijelu u kom je autonomna (okrugli stol, misa zadušnica...). No, to je već druga priča.

Anonimno kaže...

Bitka je vođena 19.09.1691.g.
Bitka se vodila između austrijske i turske vojske.U bitci su učestvogvali/ginuli (austrijski, hrvatski,srpski.... i turski Vojnici). U bitci je poginuo Adam Zrinski (koji nije bio poslednji Zrinski).Spomenik je podignut 1891/92 (nije ga podigla Katarina Zrinski jer je umrla 100-200 godina ranije).
Tada su postavljene ploče sa tekstom na Nemačkom jeziku i Zmajevim stihovima.Jedino što ne mogu tvrditi da su Zmajevi stihovi na originalnoj ploči bili ispisani ćirilicom.
Danas je spomenik isti kao itada, isti oblik dimenzije i autentični matrijal. Na njemu je i danas ploča sa tekstom na nemačkom i Zmajevim stihovima. Za sve sam Vam dao linkove gde možete da vidite fotografije i pročitate sve ovo. Evo i linka gde možete da vidite fotografije sa pločom na nemačkom jeziku iz 2009. (dakle, ploča nije uklonjena) g.:/www.vojvodinacafe.com/forum/kulturna-bastina/nasa-spomen-obelezja-10753/
Na spomeniki nema nikakvih srpskih obeležja niti ičega što već nije bilo na spomeniku. Spomenik je očiščen, zaštićen nekim hemijskim sredstvom, obojeni lanci i sređena okolina spomenika.
To su činjenice, a ako sam negde pogrešio molim Vas da me ispravite tako što ćete dati izvor Vaših tvrdnji, i to je sve.
P.S. Meni nemate šta ni da zapamtite ni da zaboravite jer me i ne poznajete. I ne znate šta sam ja u životu radio, a ni šta sam po nacionalnosti (što je meni, u ovom slučaju, nebitno).
Ukoliko mi date dokaze spreman sam da priznam svoju grešku, da li ste i vi?

CroSirmium kaže...

Odgovor na posljednji komentar.
Unutar spomenika ima jedan kameni blok, na čijoj je JEDNOJ strani obrisan originalni "tekst", a postavljena bijela mramorna ploča sa Zmajevim ćiriličnim stihovima, koje NIJE BILO DO 1991. godine! To su činjenice, premda ne vidim zašto bi netko oko toga pravio problem. Ako je netko iz Zavoda za zaštitu spomenika dopustio da se originalni spomenik prepravi dodavanjem ove ploče - OK. Samo sam konstatirao da je do promjene došlo, a da je o proslavi 300. obljetnice bitke bilo neprimjerene ikonografije. Bio sam ondje i sve sam vidio! Ne vidim razlog za ispriku zbog nekakve moje pogreške. Pročitajte ponovno ovaj post, jer vidim da niste shvatili njegovu bit.

Anonimno kaže...

Stvarno sam ponovo pročitao post i Vaše komentare posle toga.
Napisali ste:"Na nedavno restauriranom spomeniku, ništa nije isto kao u prvotnome izdanju, pa je čak novi i ćirilični epitaf", "Općina Inđija je doista lijepo obnovila spomenik, ali je ostao onaj "ćirilični dodatak" za koga nema niti jedan jedini razlog da ostane.", "Ako je netko iz Zavoda za zaštitu spomenika dopustio da se originalni spomenik prepravi dodavanjem ove ploče - OK"
Ja sam samo pokušao da objasnim da su i ploča sa nemačkim tekstom kao i stihovi J.J. Zmaja bili na spomeniku 1891/92 kad je spomenik podignut(Zmaj je ove stihove napisao baš sa namenom da budu epitaf na ovom spomeniku-da su stihvi dodati kasnije, morali bi biti "izvađeni iz neke Zmajeve pesme, što nije slučaj-proverite)
Obe ove ploče postoje i danas i poslao sam Vam linkove sa njihovim fotografijama iz 2009.Pokušavam da vam objasnim da je spomenik isti kao i 1891/2. kada je podignut.
Ja nemam mogućnosti da proverim da li je između 1891 i 2009. koja od ploča bila skidana i vraćana i kada ali danas na spomeniku postoje obe. I nisam tražio nikakvo izvinjenje, već samo da priznate grešku, a ukoliko ja grešim Vi mi dajte izvore za to i ja ću priznati svoju grešku.
I još na svodu spomenika iznad kamenog bloka postoji uklesano
"1892" što je godina kada je spomenik "otvoren" iz čega se može zaključiti da spomenik nije podigla Katarina Zrinski koja je umrla mnogo godina ranije.
1991. g. nisam bio na "proslavi" na spomeniku jer nikad nisam bio iz tog filma. Možda je ovo neumesno, ali ne znam šta ste Vi tražili gore, zar ste očekivali neki akademski skup 1991.g.?

CroSirmium kaže...

Ajmo završiti priču o slankamenskom spomeniku. Ne sporim Zmajeve stihove, Mokranjčevo dirigiranje horom i sve što ide uz podizanje spomenika 1892. godine. To samo potvrđuje da je K und K monarhija bila tolerantna (barem u ovom slučaju). Ali, ponavljam, originalni kameni blok u unutrašnjosi spomenika nije sadržavao nikakav ćirilični natpis sve do proslave 300. obljetnice! Žao mi je što nemam vlastite fotografije koje bi to potvrdile, a do drugih dokaza ne mogu doći.
Na spomenutu proslavu pozvali su me prijatelji iz Slankamena, budući je ondje već bilo velikih problema s raznim paravojnim ili već kakvim formacijama, pa su pomislili da će to biti dostojanstvena manifestacija u spomen nastradalih vojnika. Na žalost, ispalo je da je to bio četnički dernek, tako da sam se razočaran vratio doma punih ustiju gorčine. Prijatelji su mi tog dana skrenuli pažnju na novu, bijelu ploču sa već poznatim Zmajevim stihovima, ali napisanu ćirilicom. To je to! Točka.
Nije ovo jedini slučaj "adaptiranja" povijesti. Na glasovitoj Kapeli Mira u Srijemskim Karlovcima, također je uklonjen jedan od grbova sa fasade na kome je vidljiva šahovnica. Ove je godine Kapela obnovljena, ali starog grba (poznatog Karlovčanima) više nema. U Petrovaradinu su srušeni križevi na Kalvariji (dio križnoga puta kod župe Sv. Roka), tako da je novi križni put morao biti izmješten u blizinu crkve na Tekijama.
Glede tolerancije... U Srijemu je bilo na stotine vrlo ozbiljnih incidenata, u kojima se prijetilo Hrvatima. Bilo je i ubojstava. Međutim, niti jednom nije zabilježeno da je netko od Hrvata, braneći svoj dom, potegnuo oružje u samoobrani! Ponosan sam na tu činjenicu, iako je cijena takvog ponašanja bila ogromna: skoro 40 tisuća odseljenih Hrvata, ili više od 2/3 ukupnog broja (računajući i Beograd).
Srbi (mislim na većinu) nemaju prava spomenuti svoje susjede Hrvate, budući su se o njih teško ogriješili u vrijeme Miloševića. Jedni što su ih otvoreno ili tajno proganjali, a drugi - što su za to znali, ali su šutjeli.

Anonimno kaže...

Ako ne sporite Zmajeve stihove 1892.g., zašto ih sporite danas?Tvrdite da su postavljeni 1991., gde su oni bili do tada, ko ih je skinuo i kada? Kako biste komentarisali tvrdnje da su stihovi skinuti u periodu izmađu 1941-1943. godine?
Izvinite što ustrajavam na ovom pitanju, ali Vi ste započeli ovu temu svojim postom.

Anonimno kaže...

Sva hrvatska dijeca među kojom sam osobno bio morala su gore ići ponavljam odgovorno morala po naređenju viđenog srpskog dođoša i komunističkog diktatora direktora škole Grujića i njegove svite sa Anđelkom nastavnicom srpskog čitaj četničkog jezika kao prvostupnice maltretiranja hrvatske dijece u školi.Isto tako tjerali su nas da mašemo srpskim i jugoslavenskim zastavicama godinama na svim proslavama tadašnjeg režima dok su nam kući roditelji plakali od muke što mi plješćemo ubojicama partizanima a naši djedovi,očevi Slankamenci leže po Pazovi i Surduku ubijeni od istih tih komunista!Prijatelju nitko od nas ne mrzi Srbe iz Slankamena i ne spočitava im pravo na ljubav prema našem zajedničkom Srijemu i Slankamenu samo Slankamenački srbi znaju gdje su naši poubijani očevi i tko je to učinio pa nas zato čini nezadovoljnima svako isticanje srbstva jer nažalost to nas je skupo koštalo.A ti ako si pravi dobar susjed pitaj svoje u kući gdje su 145 Slankamenaca ubijenih pa nam otkri tajnu da im možemo zapaliti svijeću na grobu i tada vjeruj mi pola animoziteta će nestati a vi ćete skinuti odgovornost da ste sudionici u tome zločinu do dana današnjeg!
DR 1978

Anonimno kaže...

Koliko ova tema ima postova kaže svima i u Hrvatskoj i u Srijemu da je Slankamen i danas poluraseljen i nadalje najhrvatskije mjesto koje se najžešće brani i perom na internetu i da će zauvjek biti hrvatski Staljingrad i trn u oku koji se ne da izvaditi iz srpkih okupatorskih očiju!

CroSirmium kaže...

Odgovor ustrajnom gospodinu:
Očito ne čitate dovoljno koncentrirano. Stihova je bilo od 1892. do 1991. godine, samo su bili napisani latinicom, na istom kamenom bloku na kom je bio epitaf na njemačkom gdje se spominje Dunewald i zahvala za pobjedu nad Turcima. ad je jasno, ne?

CroSirmium kaže...

@ DR 1978

Nisam baš razumio na kog ste susjeda mislili u svom komentaru, ali evo nekih mojih spoznaja glede odmazde nad Hrvatima. Osim pojedinačnih slučajeva ubojstava, najveći broj slankamenskih Hrvata ubijen je u neposrednoj blizini stočne pijace u Staroj Pazovi i ondje su i zatrpani u masovnu grobnicu. Jedini izvor (meni dostupan) bilo je svjedočenje sudionika u pokopu ("Baća Cigan") koji je neke od članova obitelji ubijenih obavijestio kako su završili njihovi najmiliji. Još se jedno mjesto spominje u samom Slankamenu (zgrada današnjeg dječjeg zabavišta). Vjerojatno toga ima još, ali tu tajnu dobro skrivaju sudionici masakra, članovi njihovih obitelji, ali i obitelji žrtava iz meni nerazumljivih razloga.
Pozdrav.

Anonimno kaže...

Pitanje za DR 1978:
Gde su Osijeku oni što su morali da piju akumulatorsku kiselinu?

Anonimno kaže...

Mislio sam da se više ne javljam jer mi se čini da smo sve razjasnili, ipak ostala je jedna sitnica,ko je i kada skinuo ploču sa Zmajevim stihovima na latinici?

Anonimno kaže...

Hvala autoru na informacijama koje je iznio o mjestima pogubljenja Slankamenaca ali to su samo nagađanja dok cijenjeni gospodin nakon moga direktno postavljenog pitanja više se ne javlja na vaš post a najvjerojatnije i da se javi reći će da nema pojma o tome ili da se ne treba time zamarati.Na žalost to samo kaže kakvi su Srbi starosjedioci nama slankamencima bili susjedi a takovi su i danas jer i dalje šute, no ja ih sve prozivam i pozivam da se jave na vaš blog makar anonimno i kažu gdje su pobacali nesretne ljude radi mira i dobrosusjedstva kakvo svi zaslužujemo skupa!
Pozdrav DR 1978

CroSirmium kaže...

Ploča s latiničnim stihovima izgrebana je i na to isto mjesto postavljena nova ćirlilična nešto prije proslave 300. obljetnice, dakle u kolovozu 1991. godine. Ne znam tko ju je postavio, ali vjerujem da nitko to nije smio uraditi bez dopuštenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Anonimno kaže...

Meni se čini da je autoru posta već dosadilo koliko se ja javljam, tako da nije tačno da se ne javljam na post, ali se samo držim teme " BITKA KOD SLANKAMENA I SPOMENIK". Da li sam ikada izneo neku netačnu tvrdnju ili neistinu? Koliko vidim to baš nije ni bitno.
Što se tiče žrtava, to namerno nisam komentarisao jer mislim da je bilo toliko žrtava na obe strane,da mi jedni drugima ne možemo dati nikakve odgovore (ili su bitne žrtve samo sa jedne strane?). Pored toga, mislim da ni meni ne biste odgovorili (ili bi to bilo cenzurisano) da sam napisao za Hrvate:"Kako su ti Srbi jadan narod to je jednostavno nevjerojatno.", "...i da je jedan Zrinski išao u srpsku zemlju boriti se za neki poganski (čitaj srbski) narod." - uzgred, piše se srpski,"...a vi ćete skinuti odgovornost da ste sudionici u tome zločinu do dana današnjeg!","Plaćenici autore znači pljačkaši, silovatelji, ubojice i sve što ide uz prefix PLAĆENICI!" .........
Dakle, namerno se nisam upuštao u temu žrtava jer bih uz ovakve komentare verovatno nekog morao uvrediti (što ne želim), a došli bismo do zaključka da treba jedni drugima da pobijemo tačno 12 853 643 duše, sa obe strane, kao bismo izravnali račune. A onda, ko ostane, da živi srećno.
Direktan odgovor za DR ili DR1 1978: mislim da je neumesno/nepristojno da Vi napišete kako su Srbi jadan narod, ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog jednog "jadnog Srbina" (nije bio dođoš) koji Vas je Slankamenu (koliko je bar meni poznato) naučio da čitate i pišete i latinicu i ćirilicu.
Uzgred, ni vi meni niste odgovorili na pitanje u vezi akumulatorske kiseline (selotejp) u Osijeku ili nemate pojma o čemu pričam?

Anonimno kaže...

Oni koji su tjerali u Osijeku građane srpske nacionalnosti osuđeni su od Hrvatskog suda na višegodišnje kazne što možete provjeriti i trenutno su na odsluženju u Osječkom zatvoru osim jednog gospodina koji je napustio teritoriji RH i nedostupan je sudskim organima naše države.Kao što vidite zločin u Hrvatskoj se ne isplati i kažnjave se,ali isto tako žrtve iz rata su obrađene i obiteljima je saopćeno što se dogodilo i dostojanstveno su pokopane za razliku od naših ljudi za koje ne znamo ni gdje su odvedeni iz Slankamena ni gdje su i dan danas.Znamo da Slankamenački Srbi znaju i tko ih je poubijao i gdje su im danas kosti samo niti danas nitko od vas gospodo Srba iz Slankamena ili vaših očeva nije voljan otići U Staru Pazovu na to mjesto i pokazati prstom te reći - evo ovdje su vaši očevi,braća,djedovi pa sad znate gdje možete staviti križ i zapaliti svijeću.Toliko o vama i vašoj vjeri u Boga i kršćanstvo.Živite i dalje nakon 65 godina sa tom činjenicom da znate za zločin ali ga i danas prikrivate!
DR1978

Anonimno kaže...

I još jedna sitnica za gospodina Slankamenca domaćeg Srbina.Vjerovali ili ne a to svi naši ponavljam naši Srbi slankamenački znaju Hrvati su 1943 spasili 88 domaćih Srba zatvorenih u Hrvatski Dom i spremljenih za likvidaciju zbog suradnje s partizanima.
Ljudi su išli i potpisali jamstveni dokument nakon čega su naši susjedi Srbi pušteni kućama.Da to nije floskula poslat ću preslik autoru originalnog pisma koje bih volio da objavi da svi skupa vidimo istinu.Isto tako taj jedan kako kažete Srbin koji nas je naučio sve pisati u isto vrijeme nas je na "časovima istorije" učio a to osobno jamčim jer sam bio nazočan kako je drugi svjetski rat završio tako što su "poraženi" predali svoje puške pred dječijim zabavištem u Slankamenu nakon čega su pušteni kući.Samo nažalost gospodine LAGAO JE! Istina je da su svi pohapšeni i natovareni pred tim zabavištem na seljačka kola i tu su bili cijelo prijepodne da ih ljudi gledaju vezane na kolima.Nakon toga su odvedeni u pravcu Sasa na put u nepovrat.To nam drug učitelj nije rekao ali nas je istina učio bratsvu i jedinstvu a to svoje učenje temeljio na lažima.Isto tako pričao je kako su svi Srbi 1943 iz Slankamena bili natovareni na kola i spremljeni na iseljavanje ali su onda došli partizani i oslobodili ih-LAGAO JE!
Hrvati su potpisali za njih i pušteni su kućama tada 1943 partizani nisu bili ni u mašti u Slankamenu u poziciji da nekog oslobađaju.Nitko za Hrvate nije jamčio 1945 u Staroj Pazovi niti za nas 1991 zato i jesmo razočarani našim susjedima kojima i danas želim sve najbolje samo moraju budućnost temeljiti na istini pa neka počnu tako što će otkriti tajne dječijeg zabavišta u Slankamenu i stočne pijace u Staroj Pazovi.Da su Hrvati bilo koga ubili od Srba u Novom Slankamenu i bacili negdje u jamu i da ja to znam prvi bih to objavio makar anonimno da se zna jer takvo što nitko ne zaslužuje.
DR1978!

Anonimno kaže...

Stvarno mi je zao zbog svega sto je gospodin DR1978 prosao u skoli u Slankamenu, a mogu zamisliti tek sta su dozivela druga deca koja sa tim uciteljem nisu bila u srodstvu.

Anonimno kaže...

Ne mora gospodin zamišljati što su proživjela dijeca u Slankamenu neka ode pa neka pita učiteljevu suprugu i danas živu kako je kada ti usred nastave 1992 u učionicu uđe bradati četnik sa nožem i donese kameru da te snima sa pitanjima u stilu kako je moguće da Hrvatica predaje srpskoj dijeci u Srbiji i tome slično.Isto tako dok je štovani gospodin najvjerojatnije uživao u svome toplome domu mi smo hrvatska dijeca spavali po baščama dok su isto vrijeme četnici divljali po našim kućama,nasilno se useljavali,bacali bombe a osobno sam slušao i prebijanje jednog mladog Hrvata pred Hrvatskim Domom koji je molio,plakao i preklinjao da ga puste jer je imao samo 18 godina tada i slučajno su ga uhvatili predstavnici srpskog reda i blagostanja-čitaj milicija te ga zvijerski tukli uz psovanje majke ustaške i tjeranje u Hrvatsku gdje mu je po njima mjesto.A što se tiče učitelja kojeg gospodin spominje, bio je kao osoba sve najbolje samo kako bi vi Srbi rekli "voleo je mnogo da laže"!
Za onaj rat je lagao i pričao bajke samo nasreću svi mi u kući smo znali tko smo,što smo i tko nam je rodbinu poubijao ponavljam iz čistog zločinstva i osvete!

CroSirmium kaže...

Na žalost, primoran sam prekinuti daljnje komentiranje ovoga posta dajući svoj završni komentar.

Nekoliko komentatora, koji se nisu predstavili, poslali su uvredljive komentare (koji nisu objavljeni), ali i neke koji zadiru u privatnost posjetitelja bloga, tako da će i ubuduće biti ignorirani. Dvojica su autoru bloga prijetili, a čak trojica se obraćali pogrešnim osobama. Budući sam siguran kako će pročitati moju završnu riječ, nek prime k znanju da se obraćaju na krivu adresu. Čak i poznam jednoga čovjeka na čiju "adresu" su se komentatori obratili, ali - to nisam ja. Poštivat ću pravilo privatnosti svih posjetitelja, bilo da javno komentiraju, bilo da se obraćaju preko e-maila.

Post o spomeniku izazvao je neočekivane komentare, koji ne korespondiraju s temom, ali ih nisam prekinuo, jer su otkrivali neke podatke o kojima se predugo šutjelo i jer su iznosili istinu koja, kako veli jedan od komentatora, znade boljeti. Osnovna nit koja me vodila da napišem ovaj post jest ta, da nepravedno šutimo o događajima od iznimnog značenja za Hrvate u Srijemu, a ova bitka to svakako jest. Od Slankamenaca sam doznao i da je posljednji puta održana misa za poginule u toj bitci još 2002. godine (baš na taj dan), a da poslije toga više nikada nije bilo niti jedne manifestacije na tu temu. To je činjenica. Naravno da je dobra stvar što je općina Inđija restaurirala spomenik, ali to svakako nije učinjeno radi uspomene na Adama Zrinskog i brojne Hrvate sudionike te bitke. I to je činjenica.
Kad je već diskusija krenula u krivom smjeru, moram spomenuti da su mi odavna poznate neke od tvrdnji komentatora DR1978 o odnosu Hrvata i Srba tijekom II. svj. rata i 90-ih godina, ali to je tema za neki drugi post i neko drugo mjesto, a ne ovo o spomeniku. Znam da je to vrlo osjetljiva tema, ali jednako tako znam i da mnogi žele da se ona nikad i ne otvori. Po mom mišljenju, to je pogrešno i upravo iz tog razloga i pišem na ovome blogu. Svi koji imaju želju sudjelovati na toj temi, neka sačekaju post, ili neka sami ispisuju vlastite stranice. Ne sumnjam da će u tome prednjačiti slankamenski Hrvati, budući su nositelji prestižne nagrade HMI "Najselo" za njegovanje hrvatskog jezika i promicanje hrvatske kulture, tako da će doprinos slankamenskih kulturnih djelatnika svakako biti od iznimnog značaja, napose i na ovakvim temama.
Za nedavna boravka u Njemačkoj, susreo sam se s bivšim Slankamencima, od kojih sam doznao za njihovo stradanje nakon rata (radi se o Nijemcima) i o tome kako su ih maltretirali i pljačkali njihovi susjedi. Istina zna boljeti, pa je i mene zaboljela spoznaja da su i neki Hrvati bili na strani lupeža i mučitelja, ali s tim se treba sučeliti kako bi se moglo krenuti dalje. Dakako, ne očekujem da se jave oni koji su te zločine radili. Oni su imali vremena 60 godina.
Završavam. Obraćam se Anonimnima sa upozorenjem da uvredljive i komentare koji zadiru u privatnost pojedinih osoba više neću objavljivati, a svim ostalima da se drže teme posta. Posebice obavještavam Anonimnog koji me redovito oslovljava s "Poštovani gospodine..." da je u krivu glede mog identiteta, te da se obrati svom "uredništvu" kako bi popravio svoje poznavanje IT-tehnologije i prikupljanja povjerljivih informacija iz sigurnih izvora. To što Anonimni prijeti mojoj (odnosno djeci čovjeka za koga misli da sam ja) nije lijepo, ali samo govori o tome da ga istina jako, jako boli.
Na koncu, evo poruke: groznica se uspješno liječi, ako se počne na vrijeme.