28 kolovoza 2011

Izjasni se hrabro kao Nesrbin

„...osumnjičen za masovna mučenja, ubojstva i nasilno premještanje nesrpskog stanovništva...“ glasio je dio optužnice Goranu Hadžiću, magacioneru iz Borova, nekoć predsjedniku jedne od srpskih „država“ izvan Srbije. Odavna mi smeta ovakva formulacija, koju naglašavaju srpski mediji (a nerijetko i hrvatski!), izbjegavajući spomenuti ime hrvatsko, posebice u slučajevima koji škode ugledu srpskoga imena.

Haaški sud donosi presude prema političkim naputcima iz centara moći, tako da nije upitno hoće li Hadžić biti osuđen. Jest, hoće, jer će se tom presudom zatvoriti rad Tribunala. Nesretni Šešelj, koji čami u Haagu već osam godina, bit će vjerojatno ona osoba koja će pogasiti žarulje u pritvorskoj jedinici.

Dakle, u bivšoj jugoslavenskoj republici Srbiji biti će proveden popis stanovništva, kako srpskog tako i slovačkog, mađarskog i nesrpskog (otuda onaj haaški uvodnik). Očaj tisuća nezaposlenih Srba natjerao ih je da se u peterostruko većem broju prijave za instruktore i popisivače, kako bi od svakog popisanog dobili manje od jednoga eura na ime honorara. Bit će zanimljivo što će nam reći rezultati popisa, barem kad su nesrbi u pitanju, hoću reći Hrvati, budući se ovdje izbjegava i izreći njihovo ime. Eto, bila je nedavno i proslava jubilarne stote obljetnice Dužijance, folklorne manifestacije subotičkih Hrvata, pa se niti gradonačelnik Subotice, niti nazočni predsjednik vojvođanske vlade nisu usudili spomenuti da se radi o hrvatskoj manifestaciji. „Duh zajedništva, vrednote, suživot, tradicija,...“ sve su to riječi ispred kojih je trebalo u naslovu stojati „hrvatsko“. No, ne smije se, nije politički ugodno, niti preporučljivo. Mogli bi se Bunjevci naljutiti, budući oni drže da je Dužijanca i njihova. A nije ugodno Srbima čuti kako Hrvati ovdje žive i prije nego su ih naselili Pavelić i Tito, kako neki misle.

I onda, dolazi Merkelica, poliva hladnom vodom Tadića i srpski vrh, otkrivajući dobro skrivanu tajnu kako je Kosovo nezavisna država. Sutradan, dolazi Kosorica u Prištinu, a beogradski se mediji usijavaju. Njemica je smjela tuširati Srbe, a Jaca ne smije? No, kako se je sijalo, tako se i žanje. Uzalud se trudi nesretni Jeremić, neuspješni šef srpske diplomacije, da stalnim pojavljivanjem u društvu Novak family spriječi nova priznanja Kosova, te osudu Hrvatske radi njezina neprimanja u EU. Kosovo je priznalo već stotinu država svijeta, Hrvatska će nagodinu u EU, te će na Bajakovu vijoriti plava zastava sa žutim zvjezdicama od kojih je jedna nesrpska.

Vratimo se popisu u Srbiji. Subotička politička elita, posvema dezorijentirana, radi kampanju „Izjasni se HRabro“. Bilbordi su postavljeni u Subotici, bit će još ponegdje u Bačkoj i to je sve. To mu dođe kao kad bi u Teheranu netko postavio bilbord na kome piše „Ne jedite svinjetinu“. Srijem, sa Novim Sadom i Beogradom, trebalo je biti ciljano „tržište“ za kampanju, budući je ondje strah od izjašnjavanja najveći iz razloga pretrpljenoga terora i katastrofalnih posljedica etničkog čišćenja. Nitko se od Subotičana niti ne pojavljuje u tom području, pa je rezultat slabo zanimanje za popisivače i popis uopće. Registrirano je samo šest instruktora u Subotici i tek po jedan u Staroj Pazovi, Baču i Irigu. To je još jedan u nizu neuspjeha političkoga vodstva Hrvata u Srbiji, ali i hrvatske diplomacije.

U tako lošim uvjetima, medijima se obratio i jedan od nositelja izvršne vlasti u Vojvodini, zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne odnose, Hrvat po zanimanju, riječima:

Nije slučajno uvjerenje da se među 200 tisuća nacionalno neopredijeljenih građana Srbije krije veliki dio Hrvata.

Naravno da nije slučajno, kao što nije slučajna ni činjenica da su na odgovornim mjestima zasjeli profesionalni demagozi i karijeristi kojima ovakvo stanje savršeno odgovara.

I tako, vidjet ćemo koliko ima nas nesrba u Srbiji. U vrijeme posljednjega popisa mnogi današnji Hrvati po zanimanju nisu se takvima izjašnjavali, jer nije bilo plaćeno. Čim su dobili plaće, više i nije važno ima li Hrvata u Srbiji. Čim manje, tim bolje, a uštedjet će se i na bilbordima. Lakše je čuvati malo, nego veliko stado.

Ako si već pastir, ili čobanin.


Nema komentara: