19 srpnja 2010

Mučnina, sram i poniženje

Ovo će biti jedan od mojih najkraćih postova.

Vjerovao sam da će jednoga dana doći do uspostavljanja korektne suradnje među susjednim narodima i državama (mislim na Hrvatsku i Srbiju), ali da će to ovako boljeti - nisam niti pomišljao. Aktualni predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, prvi je hrvatski predsjednik koji je posjetio Srbiju. Da podsjetim: to je ona država koju je Hrvatska tužila za genocid u posljednjem ratu. Hrvatski se predsjednik pojavio u Beogradu poput Brandta u Poljskoj, samo što nije zaplakao dok je izjavljivao sućut i ispriku zbog razaranja Hrvatske i ubijanja Hrvata. U medijima je objavljeno da su glavne teme bile povratak Srba u Hrvatsku, povrat stanova i stanarskih prava Srba, pomoć Srbima oko ulaska u EU, ekonomska pomoć Srbima povratnicima, dobivanje državljanstva izbjeglih Srba,...
Predsjednik je posjetio RTS i njegova ravnatelja Aleksandra Tijanića, aktivnog sudionika u medijskoj sotonizaciji Hrvatske i Hrvata, Miloševićeva ministra, prošetao centrom Beograda,...

Ah, da. Mediji su objavili da je predsjednik Josipović posjetio Suboticu, u kojoj žive Hrvati.

Dok večeras Ivo i Boris sjede u ugodnom ambijentu Kalemegdanske terase, ćakulajući o nogometnoj regionalnoj ligi, trojica mojih prijatelja sjede skupa sa mnom i pokušavaju razumjeti ovaj "povijesni posjet". Očekivali smo, slažemo se, da će hrvatski predsjednik doći u Beograd radi potpore nama Hrvatima iz Zemuna, Beograda, Novoga Beograda i čitavoga Srijema, da će se susresti s nama, da će nas saslušati,... Umjesto toga, Josipović hrli k Tijaniću.
Većega poniženja za nas srijemske Hrvate nema.
Pupovac je bio gost mnogih TV-postaja. Kuntić (hrvatski "zastupnik" u skupštini Srbije) niti u jednoj. A zapravo je Ivo došao nazočiti proslavi 20-te obljetnice osnutka DSHV-a.

Što nam znači da će uskoro Dinamo i Hajduk igrati u Beogradu sa Zvezdom i Partizanom, kad nećemo moći navijati za njih? Što nam znači najavljeni prelazak hrvatsko-srpske granice samo uz osobne iskaznice, kad hrvatski predsjednik ne inzistira na reciprocitetu u političkoj zastupljenosti Hrvata u Srbiji? Što nam znači Tadićev dar (ikona ukradena iz Dalja), kad je u Jelačićevoj rodnoj kući talijanski kulturni centar?

Samo mučnina, sram i poniženje.

4 komentara:

Unknown kaže...

Poštovani Srijemci,
Dva dana pratim televizijski program i stalno se nadam da će netko spomenuti Srijemce. Da će netko spomenuti neko od onih srijemačkih mjesta gdje je hrvatski živalj činio i 90% stanovništva, a sada ih jedva ima, da će spomenuti pilanu u katoličkoj crkvi, da će spomenuti da je uopće netko morao napustiti Vojvodinu i naći novi dom u Hrvatskoj, da će…Niti jedne jedine riječi. Da li je cijena pomirenja jednostrana?! Očigledno da jeste. Naravno, nisam za osvetu – Bogu hvala da pričamo o pomirenju. Da je bilo pameti ne bi ni došlo do ovoga, ali prešutjeti sve što se dogodilo Vama-nama, dvostruki je zločin. Stid me je. Zanemela sam od poniženja. Suosjećam s Vama. Od svih napušteni. Tako se osjeća svaki pošteni Hrvat vojvođanski. Iznevjereni od svih. Od svojih vođa već odavno (kada bih mogla samo učiniti nešto da prestanu istupati u moje ime i u ime većine Hrvata kojima ne samo da nije potrebna njihova zaštita nego se takvih ljudi i takve zaštite – stide), nego sada i od matične domovine.

skeptik kaže...

Jasno je da je sve velika ljetnja romansa,nema od ovoga koristi ni Srijemu a ni Bačkoj..Josipović u Srbiju vodi Pupavca,a Tadić ako krene u Rvacku sigurno neće povesti (a ni ne treba)Kuntića ili nekog drugog "visokog dužnostika" iz rvacke zajednice u Srbiji(jer to i ne postoji).Što se tiče otišlih Rvata,budite uvjereni nijedan se neće i ne želi vratiti,a neće ni Srbi nazad u Rvacku,oće samo svoje "pemzije" i nekretnine (da ih eventualno prodaju ili iznajmljuju) i to je cjela pamet...A naše predsjednike je lijepo vidjeti u zajedno,djeluju mi vrlo iskreno....

CroSirmium kaže...

@skeptik
Odavna nisam pročitao ovako precizno i točno mišljenje. Dodao bih samo jedno: Srbi imaju za čim žaliti, Hrvati baš i ne. Vrlo sam Vam zahvalan na komentaru!

Unknown kaže...

Sada shvaćam zašto se neki Hrvati Bunjevci iz Bačke i Srijema se više tako ne žele zvati nego biti nova etnička skupina, koliko se sjećam iz teksta prije par godina na popisu su se izjašnjavali kao Bunjevčani, tako nešto. Razlog nije to što su oni izdali Hrvatsku nego je Hrvatska izdala njih. Srce mi se stegne kada čujem pjesmu Zovi samo zovi...
Svaka čast, veći si Hrvat i domoljub od mnogih koje znam, jugonostalgičara mada ni ne živiš u RH. Čast mi je što sam preko CBK naišao na tebe.
Što se tiče predsjednika beskičmenjaka (dugo sam tražio izraz za njeg, ovaj mi je najbolji) nisam za njega galsovao, nikada, ako te tješi. Odmah sam ga prokužio, da je on marioneta NWO ekipe koja kroji novu balkansku uniju na čelu sa Srbijom, a ne RH!
Pozdrav!
Pozdrav!